Sportspecial: Budovereniging biedt veelveelzijdigheid

Hoogeveen - De Budovereniging Hoogeveen is in 1984 ontstaan door samenvoeging van toenmalige verenigingen. Budo is een verzamelnaam voor Oosterse vechtsporten, zoals judo en aikido.

Bij de Budovereniging kunnen lessen gevolgd worden in judo, aikido, systema en gehandicaptenjudo. Naast de reguliere lessen worden er gedurende het hele jaar andere activiteiten georganiseerd, zoals de zeskamp, een judokamp en de jaarlijkse clubkampioenschappen.

Judo is een veelzijdige sport die al vanaf 4 jaar kan worden beoefend. Veel pedagogen bevelen de judo-sport aan vanwege de veelzijdigheid van de sport (zelfvertrouwen, incasseringsvermogen et cetera). De trainers laten kinderen op een leuke en speelse manier kennismaken met deze sport. De lessen worden gegeven in de sporthal aan de Booyenverlaat, de Leeuweriklaan en De Magneet.

Vredelievend

Aikido is een sierlijke, dynamische en vredelievende verdedigingskunst. Met Aikido wordt geleerd om met innerlijke kalmte en kracht te handelen en te leven. De meeste oefeningen worden samen met een partner gedaan. De één valt de ander aan met een afgesproken aanval. De ander verdedigt door de energie te absorberen en te sturen. Het zijn harmonieuze bewegingen die soms rustig, soms snel gedaan worden, maar altijd in een natuurlijk ritme.

Systema is een Russische vechtkunst. Het is geen sport, kent geen competitie of een bandensysteem. Systema is voor beginners en gevorderden (zeer) geschikt om effectieve zelfverdediging te leren. Systema kenmerkt zich door het aanleren van een persoonlijke stijl.

G-judo

De Budovereniging verzorgt ook G-judo. ‘Wij helpen graag mensen met een sociale, lichamelijk of emotionele handicap om goed in de maatschappij te kunnen functioneren door toepassing van judo. Dát is waar het om gaat bij de G-Judo’, aldus het bestuur.

Daarnaast heeft de club een trimgroep, voor diegenen die een goede basisconditie willen opbouwen. Wie een proefles wil volgen, is welkom. Er mag vier keer gratis worden meegetraind.