Sportspecial: ‘Vv Zuidwolde moet beter kunnen dan vorig seizoen’

Zuidwolde - Sinds twee jaar voetballen drie broers in de eerste selectie van zondag derdeklasser Zuidwolde.

Het afgelopen seizoen speelden de 20-jarige Bastin Steenbergen, de 25-jarige Mathijs Steenbergen en de 27-jarige Robin Steenbergen regelmatig samen tijdens een seizoen, dat voor Zuidwolde teleurstellend verliep met een achtste plaats. Komend seizoen gaan de broers minimaal voor een plaats in de top drie.

Knieblessure

De 20-jarige Bastin is een technisch vaardige centrale middenvelder, maar raakte een paar maanden wegens een knieblessure uit de roulatie. Robin was meestal geen basisspeler, maar werd vaak als pinchhitter ingezet. De fysiek sterke en kopsterke spits of middenvelder fungeerde vaak als breekijzer. Centrale verdediger Mathijs gaat zijn zevende seizoen in en is fysiek sterk, kopsterk en probeert vaak een voetballende oplossing te vinden. Qua voetbaltypes lijken Bastin en Mathijs het meest op elkaar. Robin is degene die het best kan relativeren. Voor het afgelopen seizoen waren de verwachtingen hoog gespannen, maar het werd geen doorslaand succes met een anonieme stek in de middenmoot. ‘We hadden een goed, jong team en een nieuwe technische staf. We speelden een ander systeem en het was wat onwennig. We hebben onder ons kunnen gepresteerd. We creëerden genoeg, maar een op de tien kansen maakten we slechts af’, zeggen de broers.

De drie broers Steenbergen hebben veel lof voor trainer Jarrisch Keizer, die zijn tweede seizoen ingaat. ‘Hij heeft gevarieerde oefenstof, hij doet wat hij zegt en hij is duidelijk. Hij maakt spelers beter en kan ons goed motiveren. Het teleurstellende seizoen lag zeker niet aan hem’. Zuidwolde kreeg te maken met de nodige mutaties, want Frans Capellen (lager elftal), Martijn van Meurs (lager elftal), Tieme Wegman (gestopt), Gerald Kreuze (assistent-trainer) en Jarmo de Jonge (lager elftal) vertrokken. Daartegenover staat de komst van Stef Raben (Desz), Alex van der Sterren (Ruinerwold), Mark van de Belt (Hoogeveen) en jeugdspelers als Bart Zinger, Lars Hester en Rick van Egten.

Derby's

‘In de breedte zijn we sterker geworden. We verliezen enkele goede spelers, maar door de komst van nieuwe spelers blijven we qua niveau gelijk’, vinden de broers. Vorig seizoen trof Zuidwolde voornamelijk ploegen uit Zuidoost-Drenthe en Groningen. ‘Wij blijven liever wat dichterbij huis en we willen graag veel derby’s spelen’.

Hun wens is redelijk in vervulling gegaan, want alleen Hodo is overgebleven in 3D. De meeste ploegen komen uit 3B, zoals Dwingeloo, Ruinen, Oldemarkt, Trinitas, Stanfries, Steenwijker Boys en DIO/O. Dedemsvaart en Zwolle SV werden kampioen en Steenwijk degradeerde. Epe en Heerde zijn de verrassende nieuwelingen. De broers Steenbergen gaan voor een plaats bij de top drie. ‘In de derde klasse zouden we eigenlijk altijd voor promotie moeten gaan, gezien onze kwaliteiten. We moeten minimaal een periode kunnen pakken’.

De broers Steenbergen noemen het de kracht van Zuidwolde dat ondanks verzoeken van andere clubs niemand naar elders vertrekt. ‘Er zijn wel jongens gevraagd, maar ze blijven toch liever bij Zuidwolde en dat tekent de kracht van het dorp. Wij zijn ook met Zuidwolde opgegroeid’. Bastin, Robin en Mathijs hebben het naar de zin bij hun club en trainen alle drie een team. Mathijs is trainer van JVZ Dames 1, Robin traint A2 en Bastin was vier jaar trainer van E4.