Sportspecial: Nap Bollemeijer is Nederlands kampioen zwartkruitschieten

Hoogeveen - Nap Bollemeijer is succesvol in zwartkruitschieten. De 32-jarige Hoogevener wist meerdere malen Nederlands kampioen op verschillende disciplines, waaronder Francotte en Lorenzoni voor de kenner, te worden.

Zo kreeg hij onder meer afgelopen juni nog het goud omgehangen tijden het NK. Ook heeft hij het Nederlands record op zijn naam staan voor Winchester 1887. Hij is ambitieus. ‘Dit jaar heb ik mij op twee treffers na net niet geplaatst voor het EK. Hopelijk plaats ik mij aankomend jaar voor het WK.’

Bollemeijer is veertien jaar geleden begonnen met zwartkruitschieten. Vrienden van zijn vader waren lid van de Nederlandse Zwartkruit Federatie. Toen hij de minimumleeftijd had om te mogen schieten zijn vader en zoon Bollemeijer ook gezamenlijk begonnen. ‘Ik schiet voornamelijk met zwartkruithagel op kleiduiven, maar ook met zwartkruitrevolver en -geweer op kaarten. Kleiduiven zijn zo groot als een theeschotel en vliegen met 90 kilometer per uur weg. Die probeer ik met oude jachtgeweren uit de periode van 1750 tot 1890 kapot te schieten’, legt de Hoogevener, die in het dagelijks leven docent werktuigbouwkunde en mechanische techniek is, uit.

Mooie doffe rollende klap

Zwartkruit kleiduiven schieten is een sport waarbij materiaal, concentratie, houding, snelheid en reactievermogen allemaal samen komen. ‘Als het schot afkomt met een mooie doffe rollende klap in een witte wolk van geurige kruitdampen, dan is dat een hele sensatie, zeker als het raak is’, glundert Bollemeijer.

De voorbereiding is zeer belangrijk en volgens Bollemeijer deel van het plezier. ‘Zwartkruitschieten is een wetenschap op zich met het uitproberen van verschillende soorten samenstellingen en het tot op 0,1 grain nauwkeurig wegen, wat 0,00648 gram is. Voor elke discipline die ik schiet, heb ik een ander wapen en dus ook een ander ‘recept’. Sommige wapens zijn vuursteen voorladers, zoals in de foto, waarbij je het kruit boven in de loop giet gevolgd door een viltprop, die je aanstampt.

Hierna komt de hagel en een afdekplaatje zodat alles netjes blijft zitten. Andere wapens gebruiken een zwartkruit eenheidspatroon, die je van achter laadt net zoals bij een modern jachtgeweer. Ook deze maak ik dan zelf.’

Het schieten op kleiduiven doet hij in principe om de week bij het Schietsportcentrum Emmen of in Biddinghuizen, het schieten met kogel beoefent hij bij SV Beilen.