Brandweer kon overslaan brand bij Kiri voorkomen

Hoogeveen - De grote brand die zondagnacht woedde bij Kiri Auto's en Motoren heeft het pand aan de Parmentierstraat grotendeels in de as gelegd. Verkoolde auto's en motoren kunnen als verloren worden beschouwd.

Een deel van het pand staat nog overeind, maar het is niet duidelijk of de constructie nog sterk genoeg is. De brand is mogelijk aangestoken.

Eigenaar Roderick Kirindongo, die een inbraakmelding had gehad, waarschuwde rond 3.15 uur zelf de brandweer. Deze was snel ter plaatse. 'Toen sloegen de vlammen al uit het dak en de achterzijde van het pand stond helemaal in brand. De 'brandbelasting' was zodanig dat wij met onze tankwagens op dat moment niet veel konden uitrichten', legt districtscommandant brandweer ZuidWest-Drenthe Albert Jan Giethoorn uit. Toen korpsen uit onder andere Zuidwolde en Ruinen assistentie kwamen verlenen, kon de brand met groot materieel bestreden worden. 'Met de bluswagen konden we niet veel uitrichten. We hebben direct ingezet op groot watertransport om meer slagkracht te hebben tegen de vlammenzee. Voor het gevoel duurt dat lang, dat begrijp ik, maar de jongens hebben alles op alles gezet om het zo snel mogelijk klaar te maken. Zeker voor de eigenaar lijkt zo'n moment lang. Je kijkt machteloos hoe je levenswerk ten gronde gaat.'

Explosies

Bovendien was er sprake van explosiegevaar. 'In het pand waren explosies hoorbaar. Het is een motor- en autozaak en het kon gaan om bijvoorbeeld gasflessen.' Een ambulance was standby voor het geval dat er mensen gewond zouden raken.

Ook heeft de brandweer 's nachts overwogen om een NL Alert uit te doen naar de bewoners van de wijk Krakeel. Maar aangezien het in de holst van de nacht was, werd besloten dat dat voor meer onrust zou zorgen dan nodig was. 'Er was geen sprake van groot gevaar, het ging immers niet om een brand waar grote hoeveelheden chemicaliën waren betrokken.' 

Enorme hoeveelheden water nodig

Grote hoeveelheden bluswater werden aangevoerd via een enorme slang die was gekoppeld aan een brandkraan ter hoogte van de ingang van TuinScala. 'We hebben zelfs nog een slang uitgelegd in het kanaal bij de Edisonbrug. Dat wordt gedaan met een auto dus dat gaat best snel. Bij zo'n grote brand heb je veel water nodig en water uit het kanaal is redelijk oneindig.' Met de hoogwerker kon het vuur ook van bovenaf worden bestreden.

Overslaan

Aangezien snel duidelijk was dat het pand van Kiri grotendeels verloren zou zijn heeft de brandweer alles op alles gezet om de omliggende panden te behoeden voor het vuur. 'We hebben ingezet op scheiding. We wilden de naastgelegen panden behouden en er voor zorgen dat de brand niet oversloeg. In het begin had ik mijn twijfels of het zou lukken om het naastgelegen pand van Automatenservice Kats te redden. Maar een pluim voor het bluswerk.' Zondag om 15.15 uur, na bijna 12 uur blussen vertrok de laatste blusploeg weer huiswaarts.

De eigenaar vermoedt dat er sprake is van brandstichting. De brand is achterin het pand begonnen. Er stonden deuren open toen de eigenaar bij het pand kwam. Vandaar ook dat er meteen werd gedacht aan brandstichting. De technische recherche doet onderzoek naar de oorzaak.