Boerenleven: Mariët Flinkert boert goed met boerenkaas

Zuidwolde - Sommige mensen hebben een wens, die vroeg of laat in vervulling gaat. Voor Mariët Flinkert uit Zuidwolde werd haar droomwens eind vorig jaar bewaarheid.

Naast een melkveebedrijf dat sinds zes jaar aan de Drogtzee is gevestigd, startte zij in november 2015 een winkel in boerenkaas. Flinkert Boerenkaas is anderhalve dag in de week geopend en biedt allerlei soorten kaas aan en andere zuivelproducten. Haar boerenkaas is in trek en Mariët Flinkert zit nog vol ideeën.

Mariët en Erwin Flinkert volgden beiden de middelbare landbouwschool en begonnen ruim zes jaar geleden een melkveebedrijf aan Drogtzee 2 in Zuidwolde, net buiten Fort. De boerderij wordt gerund door Mariët, Erwin en zijn ouders. Erwin melkt ’s morgens en ’s avonds negentig koeien en heeft overdag een andere baan. Naast het melkveebedrijf hield de familie Flinkert ook mestvarkens, maar dat bleek uiteindelijk toch niet te bevallen. ‘Nee, dat was niet echt ‘ons ding’. Je krijgt varkens van 20 kilo en een tijd later gaan ze weer weg. We hadden er niet zo veel mee. Bij koeien is dat anders’, zegt Mariët.

Zij werkte tot vorig jaar in een agrarische winkel, maar die baan hield op te bestaan en toen moest ze op zoek naar iets nieuws. Die keuze was niet zo moeilijk, want vanaf haar jeugd is ze al dol op kaas. ‘Als student op de landbouwschool maakten we eens een excursie naar een kaasmakerij en dat vond ik geweldig. Vanaf dat moment had ik de wens ooit eens een kaasmakerij te beginnen. Vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt en in september ben ik met de voorbereidingen begonnen, waarna ik in november kon starten. Ik heb eerst een cursus kaas maken gevolgd en toen was ik helemaal verkocht’.

Boerenkaas

De schuur waar eerder varkens liepen, werd omgetoverd in een kaasmakerij met opslagruimte en een winkel. De winkel is op vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur geopend en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Mariët koos voor echte boerenkaas. ‘Ik hou van kaas en het hele proces van kaas maken vind ik mooi. We gebruiken rauwe melk om kaas van te maken en dan noem je het boerenkaas. Als het gaat om gepasteuriseerde melk dan heet het kaas van de boerderij. Omdat we met rauwe melk werken moet het proces erg nauwkeurig plaatsvinden. De kenner proeft het verschil. Ik heb bewust gekozen voor boerenkaas, omdat ik verwachtte dat daar veel vraag naar zou zijn. Dat is tot nu toe ook gebleken, want de winkel loopt goed’, zegt ze. Vooral via Facebook maakte Mariët reclame en dat blijkt daarvoor een goed medium te zijn. ‘Op 5 mei gingen onze koeien weer naar buiten en dat is altijd een mooi spektakel. Ik heb dat op Facebook gezet en het werd een groot succes. Er kwamen meer dan honderd mensen op af. Dat was echt heel bijzonder. Dat bleek een goede zet te zijn, want we hebben die dag in onze kaaswinkel goede zaken gedaan’.

Keus genoeg

In de winkel van Flinkert Boerenkaas is keuze genoeg, want de klant kan kiezen uit onder meer mosterdkaas, geitenkaas, brandnetelkaas, komijnekaas, kaas met Italiaanse kruiden, fenegriek kaas en kaas met pikante kruiden. Naast kaas kan men er ook terecht voor zuivelproducten, eieren van de eigen kippen en honing. Mariët wil graag ooit nog eens een eigen kaassoort creëren. ‘Ik ben bezig met het maken van een nieuwe soort met nieuwe ingrediënten, die echt van mij is. Vaak probeer ik iets en dan blijkt het al te bestaan’. Mariët houdt een mandje met enkele kazen omhoog.

‘Ik heb rond kerst kerstpakketten gemaakt en dat liep goed. Dat wil ik graag uitbreiden. Mensen vinden het leuk zo’n pakket te krijgen en te geven. Het is ook erg leuk om te maken’. Mariët wil met haar aanbod graag richting streekproducten gaan. ‘De honing is van een imker, die hier in de buurt woont. De zuivelproducten betrek ik van een winkel in Balkbrug en zij verkopen mijn kaas. Dat zijn leuke dingen.’ Ze zit nog vol ideeën. ‘Ja, ik denk erover om melk aan te bieden, die zelf getapt kan worden. In de toekomst wil ik mijn kaas bijvoorbeeld aan supermarkten in Hoogeveen aanbieden. Enkele restaurants in de buurt gebruiken mijn kaas al. Bij een plattelandsrestaurant in Zuidwolde staat mijn kaas op de kaart. Wat dat betreft gaat het goed en ik zou dat graag willen uitbreiden’.

Pekelbad

In de gekoelde opslagruimte liggen ontelbare kazen met verschillende maten en in allerlei soorten. In een pekelbad bevinden zich kolossale kazen met een gewicht van 16 kilo. Het maken van kaas kost nogal wat melk. ‘Ja, heel veel. Voor 1 kilo kaas is 10 liter melk nodig. Ik maak 100 kilo kaas in de week en dat betekent dus 1000 liter melk. Het is veel werk en als ik jonge kaas maak dan duurt het vier weken voordat het verkoopbaar is. Jong belegen kaas ligt acht weken op de plank, belegen kaas vier maanden en oude kaas een jaar’.

Als we voor de winkel staan geven we de kat de gelegenheid kopjes te geven, begroeten we de hond, aaien we de konijnen en spreken we de kippen toe. Kinderen brengen geiten naar het weiland en de koeien lopen buiten. Sinds een half jaar hoort in dat plattelandsdecor ook boerenkaas.