Hoogeveners onderscheiden voor helpen na ontploffing Ama Ina

Hoogeveen - Voor hun moedige optreden heeft Het Carnegie Heldenfonds 5 Hoogeveners geëerd met een Loffelijk getuigschrift en de Bronzen legpening. Dit omdat ze drie bewoners van Ama Ina na de gasexplosie op 6 oktober 2015 hebben gered.

Die ochtend vond er rond 11.00 uur een gasexplosie plaats in een van de kamers van het woonzorgcomplex “Ama Ina” aan de Pottingastraat. Als gevolg daarvan ontstond er veel schade aan het gebouw en woningen in de directe omgeving.

De 5 helden hoorden de knal en zijn direct te hulp geschoten. Ze zijn het complex binnen gegaan en hebben de drie aanwezige minder-zelfredzame bewoners geholpen uit het complex te komen. Tijdens de redding vond er een korte, maar hevige brand plaats en stond het gebouw op instorten. De drie bewoners zijn buiten overgedragen aan hun begeleiders die inmiddels ook buiten stonden en is de verdere hulpverlening op gang gekomen.

Met gevaar voor eigen leven

Het Carnegie Heldenfonds eert de vijf helden die met gevaar voor eigen leven nog voordat de hulpdiensten waren gearriveerd, het pand zijn binnengegaan om het leven van de drie bewoners te redden.

Voor hun moedige optreden heeft Het Carnegie Heldenfonds besloten de 5 helden van Hoogeveen te belonen met een Loffelijk getuigschrift en de bronzen draagmedaille.

De onderscheiding was een grote verrassing. De twee dames krijgen de onderscheiding in besloten kring. Zij hebben er nog erg veel moeite mee. Een van de redders, Danny de Lima, hoorde de klap en rende er naartoe. Hij ging naar binnen omdat hij wist dat er mensen waren die er zelf niet uit konden. 'Ik dacht er niet bij na. Pas achteraf bedacht ik me dat ik gevaar had gelopen.'