Maandaggevoel: Nicole Donkervoort
Door Nicole Donkervoort

Lang leve de hulpdiensten

Met een blik in mijn achteruitkijkspiegel wist ik genoeg. Wachtend voor een stoplicht ter hoogte van de McDonald’s in Hoogeveen zag ik het in een fractie van een seconde misgaan.

De bestuurder achter mij had zijn aandacht gericht op iets anders dan mijn auto. Remmen was er daarom niet bij, met een ferme klap tot gevolg. Het belangrijkste: ik was er zelf zonder kleerscheuren vanaf gekomen. Dat kon ik van mijn ‘bolide’ niet zeggen. Daar stond ik, midden in de avondspits op zo ongeveer het drukste punt van Hoogeveen, wachtend op de politie, die gelukkig snel ter plaatse was. Blazen, want ook als je geen schuld hebt hoort dat erbij, gegevens noteren en vervolgens opnieuw wachten, dit keer op de takelwagen.

Sirenes loeiden

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat bovenstaande is gebeud, maar ik herinner het mij als de dag van gisteren. Tegelijkertijd besef ik maar al te goed is dat het werkelijk niets is bij de ellende die heel veel anderen hebben meegemaakt. Die in een ambulance belanden of het zelfs niet eens kunnen navertellen. Ambulances, politieauto’s en brandweerwagens racen met enige regelmaat luidruchtig door de straten van Hoogeveen. Sirenes loeiden ook zaterdag 4 juni, maar dit keer gelukkig niet omdat mensenlevens in gevaar waren. Maar liefst 53 organisaties die op wat voor een manier ook betrokken zijn bij hulpverlening, presenteerden zich tijdens de 112-dag. Een dag die gesmeerd verliep en waarvoor de organisatie een dikke pluim verdient.

Werk dat aankomt op leven en dood

Het is goed dat er zo nu en dan extra aandacht is voor de hulpdiensten. Al was het alleen maar om mensen meer bewust te maken van het werk van de hulpverleners. Werk dat vaak aankomt op leven en dood. Omstanders maken dat werk niet altijd even gemakkelijk. In de meeste gevallen is er, gelukkig, geen opzet in het spel, hoewel tegenwoordig helaas ook regelmatig andere berichten in de media opduiken. Het is goed dat een kijkje achter de schermen wordt geboden. Want wat gebeurt er vanaf het moment dat een melding binnenkomt bij de Meldkamer? Hoe kun je je in een ruimte vol rook toch oriënteren en de uitgang vinden? Hoe werkt een AED-alert? Wat moet je doen bij een vlam in de pan?

Mijn grootste nachtmerrie

Brand, het is een van mijn grootste nachtmerries. Het is lang niet altijd te voorkomen, zo bewezen de dramatische beelden vrijdag3 juni in Urk. Toch is het goed op de hoogte te zijn van simpele feitjes. Ik hoop oprecht nooit met een vlam in de pan, of erger, geconfronteerd te worden. En mocht dat onverhoopt toch zo zijn, dan hoop ik dat wat ik zaterdag tijdens de 112-dag heb geleerd, mij gaat helpen. Kleine tips die misschien wel levensreddend kunnen zijn.