Aangrijpende herdenking in Molukse wijk

Hoogeveen - Een indrukwekkende ceremonie maandagochtend 25 april in de Molukse wijk. In alle vroegte werd een militaire parade gehouden met aansluitend, bij zonsopkomst, het hijsen van de vlag.

Dit alles in het kader van de jaarlijkse herdenking en viering van de Republiek Maluku Selatan (RMS). Het is dit jaar 66 jaar geleden dat de RMS werd geproclameerd.

Een dag eerder vond een wandelmars plaats vanuit gebouw Salawaku naar de Molukse wijk. Dit ter herinnering aan het feit dat 65 jaar geleden circa 12.500 Molukkers vanuit Indonesië naar Nederland zijn 'gekomen'. Voor een verblijf van hooguit zes maanden, dacht men toen. De toenmalige KNIL-militairen en hun gezinnen waren op bevel van de Nederlandse staat naar Nederland gehaald, om bij aankomst een ontslagbrief in de handen gedrukt te krijgen. Zij voelden zich daardoor verraden. Aansluitend aan de tocht zondag vond een kranslegging plaats bij het monument in de Molukse wijk, als eerbetoon aan de eerste generatie.

EmotioneelTeksten

Geroepen door de klanken van de tifa, een Molukse trommel, verzamelde vanmorgen in alle vroegte een groot aantal bewoners van de Molukse gemeenschap in Hoogeveen zich op de centrale ontmoetingsplaats in de woonwijk. Daar werd de vlag in top gehesen en vervolgens halfstok gehangen om de gevallenen te gedenken. Daarna ging de Molukse vlag opnieuw in top en werd de proclamatie voorgelezen in het Maleis en het Nederlands, gevolgd door het zingen van het Molukse volkslied. Na afloop vielen velen elkaar emotioneel in de armen.

De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van mevrouw Soumokil, weduwe van mr. dr. C. Soumokil, president van de RMS van 1950 - 1966. Soumokil wordt door Molukkers gezien als het symbool van de Molukse strijd voor gerechtigheid in Indonesië. 

Vlak voor zonsondergang vanavond wordt de Molukse vlag ceremonieel weer gestreken.