Bril van Berend Boertien gaat na 71 jaar terug naar familie

Nieuwlande - Berend Boertien was 18 toen hij in 1945 door een bom van de geallieerden om het leven kwam. Nu, 71 jaar later, kreeg zijn Egbert Boertien in Canada opeens bericht over zijn overleden broer.

Berend Boertien was als boerenknecht in dienst bij Hendrik Oosting aan de Brugstraat. Op 21 maart 1945 kwamen er bommenwerpers over Nieuwlande. Een aangeschoten bommenwerper liet zijn last vallen op het land bij het Oostopgaande. Berend werd geraakt door een brisantbom en stierf ter plaatse.

De zoon van Hendrik Oosting, Gerard, deed kortgeleden op de Facebookpagina Nieuwlande 2e W.O. een oproep aan de familie van Berend. Hij had op zolder enkele persoonlijke spullen van Berend gevonden, waaronder zijn bril en een krantenartikel over de dood van de boerenknecht uit Nieuwlande. Blijkbaar had zijn vader die spullen al die tijd bewaard.

Al na drie uur was er contact gelegd met de broer van Berend, Egbert, die in Canada woont. Egbert Boertien kan zich nog herinneren hoe zijn broer in een kist thuiskwam, maar zonder bril. 'Mijn moeder heeft nog naar zijn bril gezocht'.

Allemaal hartelijk dank voor het delen en liken op dezelfde avond van publicatie is er al contact gelegd door de familie...

Posted by Nieuwlande 2e W.O on Monday, February 29, 2016

Een familielid van Berend Boertien uit Elim neemt de spullen binnenkort mee naar Canada. Egbert Boertien is van plan om de bril aan zijn oudste zoon te geven, die is vernoemd naar Berend.

De Canadese tv-zender CBC maakte er een item over: