‘Ik kan mij er al op verheugen’

Hoogeveen - Nog een paar weken en het is zover: Heel Hoogeveen bakt. Op zaterdag 16 april kan iedereen losgaan in de keuken en de heerlijkste creaties op de tafel zetten in de Tamboerpassage. De Hoogeveensche Courant laat elke week een jurylid aan he

 De Hoogeveensche Courant laat elke week een jurylid aan het woord. Deze keer: Annet Plazier.

Waarom ben je gevraagd?

‘Ik ben gevraagd als jurylid, omdat mijn man Floor en ik een brood en banketbakkerij hebben in Hoogeveen en dus dagelijks bezig zijn met taarten, petitfours, chocolade, koekjes en allerlei verschillende broodsoorten. De wedstrijd is uitgeschreven voor amateurbakkers en bakkerinnen en ik juich zulke initiatieven altijd toe. Het is mooi om te zien dat er zo veel enthousiaste mensen zijn die ontdekken dat lekker eten en bakken niet altijd moeilijk hoeft te zijn. Als je maar begint met een goed recept en mooie grondstoffen.’

Wat heb je zelf met bakken?

‘Ik run dus samen met Floor ons bedrijf Bakken met Plaizier. Wij vinden het belangrijk om te werken zonder conserveringsmiddelen en met mooie grondstoffen. Smaak geven aan een product met natuurlijke geur- en smaakstoffen is een uitdaging waar wij elke dag mee bezig zijn.’

Heb je het programma Heel Holland Bakt gevolgd?

‘Ja. De succesformule van het programma is goed geweest voor de verkoop van thuisbakproducten en voor het imago van de bakker. Je ziet al gauw in dat er nogal wat komt kijken bij het maken van een taart. En dat er van alles fout kan gaan. De waardering voor de bakker wordt groter, men ziet dat het echt een vak is. Het niveau van het programma is erg hoog. Er werden vaardigheden ten toon gespreid die je haast niet meer ziet. Ik ben benieuwd naar het niveau van de Hoogeveense deelnemers.’

Waar let je tijdens de finale op?

‘In het juryrapport komen vast en zeker aan de orde: de presentatie, of het product overeen komt met de naam, smaak, bijzonderheid en structuur als gaarheid, klefheid en korreligheid.’

Wat is volgens jou de perfecte taart?

‘Bestaat de perfecte taart? Dat is net zo’n vraag als ‘wat is het perfecte kind of wat is de perfecte school?’. Afhankelijk van tijd en gelegenheid serveer je telkens wat anders. Op een mooie zomerdag kom je sneller met fruit en bij kou en donkere dagen passen zwaardere smaken.’

Heb je ervaring met jureren?

‘Ja, tijdens Heel Bentickslaan Bakt heb ik dit al eens ondervonden. Samen met Jannette van Regteren hebben wij als jurykoppel de hele middag staan smikkelen om een winnaar aan te kunnen wijzen. Jureren zie ik als een serieuze taak. Elke deelnemer heeft zijn best gedaan en de jury heeft als taak om een selectie te maken en een winnaar uit te roepen.’

Stel dat er honderd taarten worden gebracht, proef je ze dan allemaal?

‘Als er veel inzendingen zijn dan heeft de jury daar een hele kluif aan. Misschien dat we dan verschillende categorieën maken, maar er zal van alles worden geproefd en gesneden. Ik kan mij er nu al op verheugen.’

Wat is je lievelingstaart of gebakje?

‘Een favoriet van mij is de chipolatataart, met zo’n lekker laagje marsepein en fondant. Maar misschien wint toch het chocoladetaartje, waar twee heerlijke chocoladevullingen in zijn vewerkt.’

Een tip van Annet Plaizier:

‘Leer te werken vanuit de basis, dan begrijp je goed wat een product doet en kan je ook ingrijpen als er in het proces wat fout gaat.’