‘Ik word de week erna op dieet gezet’

Hoogeveen - Nog een paar weken en het is zover: Heel Hoogeveen bakt. Op zaterdag 16 april kan iedereen de heerlijkste creaties op de tafel zetten in de Tamboerpassage. De Hoogeveensche Courant laat elke week een jurylid aan het woord.

Deze week: bakker Dicky Bosman van De Soete Suickerbol in Noordscheschut.
Waarom ben je gevraagd als jurylid?
‘Ik neem aan dat ze me hebben gevraagd omdat ik zelf bakker ben.’
Wat heb je met bakken?
‘Ik ben al bakker vanaf mijn achttiende. Ik heb een opleiding gevolgd in Groningen (streekschool) en later heb ik in Zwolle mijn middenstandsdiploma gehaald. In 2002 heb ik de zaak, De Soete Suickerbol, overgenomen van mijn vader. De Soete Suickerbol werd geopend op 15 februari 1978. Het is dus een familiebedrijfje. Mijn vader heeft het bedrijf toen opgezet, maar Bakkerij Bosman stamt al uit 1869 aan het Noord in Noordscheschut. Ik vind het mooi dat ik nog steeds deel mag nemen aan zo’n lange generatie van bakkers. Ik vind het prachtig om iets te maken waar mensen behoefde aan hebben.’
Heb je het programma Heel Holland Bakt gevolgd?
‘Nee, dit heb ik niet echt gevolgd omdat ik op zondagavonden bezig ben met de administratie van mijn bedrijf. Vanaf half elf sta ik alweer in bakkerij.’
Waar let je op tijdens de finale op?
‘Ik ga vooral op de deelnemers letten, haha. Natuurlijk ook op hoe het product eruit ziet en op de smaak.’
Heb je ervaring met jureren?
‘Nee, niet echt. Eens moet de eerste keer zijn.’
Wat is volgens jou de perfecte taart?
‘Het moet er aantrekkelijk uitzien en de smaak moet natuurlijk heerlijk zijn.’
Stel dat er honderd taarten worden gebracht tijdens Heel Hoogeveen Bakt, proef je ze dan allemaal?
‘Dat wordt een hele klus. Ik zal die week daarna wel op een streng dieet worden gezet.’
Wat is je lievelingstaart of gebakje?
‘Ons Schuts rolletje. Die hapt zo heerlijk weg. Dit rolletje is gemaakt van bladerdeeg met slagroom als vulling. Op de zijklanten zit wat hagelslag, heel lekker.’
Wat is je eigen specialiteit?
‘Taai taai is mijn specialiteit en bak ik het hele jaar door. Dat taai taai mijn specialiteit is geworden is in de loop der jaren zo gegroeid. Ik ben zelf wat aan het stoeien geweest met het recept van mijn opa ‘
Wil je nog iets kwijt? 
‘Ik wens alle deelnemers heel veel plezier en succes en maak er wat moois van.’
Aanmelden voor de wedstrijd Heel Hoogeveen bakt kan voor 1 april via detamboerpassage@gmail.com. Deelnemers mogen per persoon een taart inleveren. Mensen die hun ‘bakproducten’ willen verkopen in een kraam kunnen zich ook via bovenstaand e-mailadres aanmelden.