‘Mijn ogen zitten vast aan mijn maag’

Hoogeveen - Nog een paar weken: Heel Hoogeveen bakt. Op zaterdag 16 april kan iedereen de heerlijkste creaties op de tafel zetten in de Tamboerpassage. De Hoogeveensche Courant laat elke week een jurylid aan het woord. Deze week: Kim Stellingwerf.

Waarom ben je gevraagd?

‘Omdat ik Hoogevener van het Jaar ben, vond de organisatie het leuk om mij ook in de jury te hebben. Ze zullen wel niet geweten hebben dat ik zelf helemaal niet goed ben in bakken.’

Wat heb je zelf met bakken?

‘Ik ben zelf meer van het eten van gebakjes, in plaats van het maken van taarten. Soms heb ik weer eens zo’n grootheidswaanzinaanval. Dan denk ik het zelf ook allemaal wel even te kunnen, maar dat loopt altijd uit op een fiasco. Dan schotel ik mijn gezin weer zo’n mislukt taartje voor. Die eten ze overigens altijd keurig.’

Heb je het programma Heel Holland bakt gevolgd?

‘Ja, van begin tot eind. Geweldig leuk! Het geeft mij weer moed om het toch ook zelf maar weer eens te gaan proberen.’

Waar let je tijdens de finale op?

‘Natuurlijk op de uitstraling. Mijn ogen zitten bij mij bijna letterlijk vast aan mijn maag. Als iets er mooi en lekker uitziet, is dat al een heel goed begin. Natuurlijk let ik ook op de smaak en de verrassingselementen. Ach, eigenlijk let ik op het hele plaatje.’

Wat is volgens jou de perfecte taart?

‘Als je het alleen aan mij vraagt, ga ik voor veel chocola. Daar ben ik gek op. Ook houd ik van creativiteit. Ik wil het graag net een beetje anders.’

Heb je ervaring met jureren?

‘Ja, maar op een heel ander vakgebied. Niet met proeven. Ik vind het ook best wel spannend, want eerlijk gezegd ben ik een beetje een angstige proever. In Drenthe zeggen ze altijd: wat de boer niet kent, dat eet hij niet hè. Dat past wel bij me.’

Stel dat er honderd taarten worden gebracht, proef je ze dan allemaal?

Alleen dat is al een uitdaging! Ik weet niet hoe de organisatie dat wil gaan doen. Als je honderd taarten moet gaan proeven, ben je na vijftig al zo misselijk dat de andere vijftig al geen kans meer maken. Daar zal vast iets op bedacht worden.’

Wat is je lievelingstaart of gebakje?

‘Ik ga bij de bakker vaak voor een hazelnootgebakje, maar er is maar een taart die met kop en schouders overal boven uit steekt. Dat is de appeltaart van Aly Hartman. Als er iets bijzonders is, dan word ik er wel eens mee verrast. Dat is echt genieten! Vraag me niet hoe ze het doet, maar die taart is overheerlijk! Dus Aly, ik denk dat ik er wel weer een verdiend heb.’

Aanmelden voor de wedstrijd Heel Hoogeveen bakt kan voor 1 april via detamboerpassage@gmail.com. Deelnemers mogen per persoon een taart inleveren. Mensen die hun ‘bakproducten’ willen verkopen in een kraam kunnen zich ook via bovenstaand e-mailadres aanmelden.