Weer Hoogevener aangehouden in onderzoek naar branden

Hoogeveen - In het onderzoek naar de branden heeft de politie een 21-jarige inwoner van Hoogeveen aangehouden.

Hij wordt verdacht van brandstichting van een auto in de Holtienstraat in zijn woonplaats op 6 januari. De verdachte zit nog vast. In het onderzoek werd duidelijk dat het motief van deze brandstichting in de relationele sfeer ligt.

Onderzoek opgedeeld in deelonderzoeken

Sinds eind mei 2015 onderzoekt de politie de brandstichtingen in Hoogeveen. Het onderzoek is opgedeeld in verschillende deelonderzoeken omdat er wordt uitgegaan van meerdere brandstichters. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er inderdaad sprake is van meerdere verdachten die verantwoordelijk zijn voor de brandstichtingen. Verschillende motieven spelen een rol, waaronder ook verzekeringsfraude. De politie onderzoekt in alle gevallen of er ook sprake is van verzekeringsfraude. Vanaf begin dit jaar zijn er vijf branden in Hoogeveen geweest waarbij wordt uitgegaan van brandstichting. In verschillende deelonderzoeken zijn aanhoudingen verricht.

Eerste verdachte nog steeds vast

De in augustus 2015 aangehouden 39-jarige inwoner van Hoogeveen zit nog steeds vast. Hij wordt er van verdacht brand te hebben gesticht op 25 mei aan een woning en een schutting van een andere woning in de Alteveerstraat en een schutting in de Sloodstraat. Daarnaast wordt hij verdacht van een brandstichting op 22 juli van een aanhanger in de Alteveerstraat en een containerbrand op 29 juli ook in de Alteveerstraat. Ook wordt hij verdacht van een containerbrand op 13 augustus 2014 in de Beukemastraat. Tevens bekende hij in dezelfde nacht een dixie in de brand te hebben gestoken. De verdachte moet op 23 februari voorkomen.

Onderzoek nog niet afgerond

Op vrijdag 4 september 2015 heeft de politie een 19-jarige man uit Hoogeveen en een 21-jarige man uit Veenoord aangehouden op verdenking van aan autobrand aan de Tandarts Schipperstraat in Hoogeveen. De verdachten zijn na onderzoek in vrijheid gesteld maar blijven wel verdachte. Op dezelfde dag werd eveneens een 24-jarige vrouw uit Veenoord aangehouden voor betrokkenheid bij brandstichting. Na verhoor werd de vrouw in vrijheid gesteld. Haar rol lijkt beperkt. Het onderzoek naar deze brandstichting is nog niet afgerond.

Motief ligt in relationele sfeer

Op zondag 8 november hield de politie een 21-jarige inwoner van Hoogeveen aan. Hij wordt verdacht van een auto-inbraak aan de Kolffstraat in zijn woonplaats waarna hij de auto in brand heeft gestoken. Hij bekende deze autobrand. Het motief van deze brandstichting ligt in de relationele sfeer.

Verdenking van verzekeringsfraude

Op dinsdag 24 november hield de politie een 31-jarige man en twee 34-jarige mannen uit Hoogeveen op verdenking van inbraak en brandstichting bij het gebouw van de duivenvereniging aan de Voltastraat. De 31-jarige man werd op 27 oktober ook al aangehouden als verdachte van een autobrand in juni van dat jaar aan de Wilhelminastraat. Zijn 31-jarige echtgenote werd als eigenaresse van deze auto aangehouden op verdenking van verzekeringsfraude. Uit het opsporingsonderzoek kwam naar voren dat de 31-jarige man samen met de 34-jarige man ook verdacht wordt van een inbraak en poging brandstichting in het clubgebouw van de ijsbaanvereniging aan de Terpweg. Deze twee mannen zitten nog vast. De andere 34-jarige werd in vrijheid gesteld in afwachting van de zitting op 19 april.

Eigen huis in brand gestoken

Op 22 januari werden de bewoners van de woning aan de Prins Hendrikstraat aangehouden. Ze worden verdacht van het in brand steken van hun eigen huis. De 34-jarige man wordt eveneens verdacht van de inbraak aan de postduivenvereniging op 23 oktober. De verdachten zitten nog vast. De zitting is op 28 april.

Blijf alert

Ondanks de aanhoudingen blijft de politie alert en gaat het onderzoek door. Brandonderzoeken zijn in de kern lastige onderzoeken, omdat een deel van de sporen verloren gaat door het verwoestende effect van een brand. De politie doet ook een beroep op inwoners van Hoogeveen om alert te blijven. Daarom de oproep: 'Houd oren en ogen open en meld verdachte situaties bij de politie.'