Gemeentebestuur wil 314 vluchtelingen opvangen in Echten

Echten/Zuidwolde – Het is nog niet definitief, maar als het aan het college van B en W van de gemeente De Wolden ligt, komen er in totaal 314 asielzoekers in Recreatiecentrum Van Harte in Echten.

In een eerste fase komen er 186, mogelijk al in april, daarna moeten twee extra panden gebouwd worden voor de overige 128 vluchtelingen. Voor beide fases moeten aparte omgevingsplanprocedures worden doorlopen.

De direct omwonenden zijn gisteravond ingelicht, vanmorgen werd de pers bijgepraat over de plannen. De gemeente heeft duidelijk gekozen voor een volwaardig asielzoekerscentrum, omdat daarmee zaken als veiligheid, onderwijs, personeel, recreatie en zorg gewaarborgd zijn. De Wolden profiteert daarmee van een beleidsbijstelling van het Centraal Orgaan overleg Asielzoekers (COA), dat de grens voor een volwaardig azc van 500 naar 300 verlaagde.

Begin maart hoopt het college definitief groen licht te kunnen geven, maar dat hangt ook af van de voorwaarden die richting COA gesteld worden. ‘Voor ons is de veiligheid van de omwonenden, de vluchtelingen en de dorpen van belang. Verder willen wij eerst een opvang van vijf jaar en dan evalueren of we een vervolg willen’, aldus Roger de Groot, als burgemeester verantwoordelijk voor dit dossier.

Groot probleem in het gebied is ook de bereikbaarheid van de mobiele telefoons, want die is in dit bosrijke gebied namelijk erg slecht. In het kader van de veiligheid wil de gemeente dat hier verbetering in komt, zodat mensen zonder problemen kunnen bellen. Ook op infrastructureel gebied moet er wat gebeuren.  Een wens die de bewoners van de regio al jaren hebben, zou door de komst van een azc zo maar eens werkelijkheid kunnen worden: de aanleg van een apart fiets- en wandelpad langs de Ruinerweg.