In februari meer duidelijkheid over komst azc Echten

Echten - In de tweede helft van februari komt er meer duidelijkheid over de mogelijke komst van asielzoekers naar recreatiecentrum Van Harte in Echten.

Volgens gemeentelijk woordvoerder Margriet Boer wacht de gemeente De Wolden momenteel op het plan van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). 'Zodra dat plan er is wordt het tijdens een inloop aan de bevolking voorgelegd. De reacties worden samengevoegd in een zogenaamde reactienota, die naar het college van B&W gaat.' Volgens Boer koerst het COA er op aan om in de tweede helft van februari met het plan te komen.

Tegenstanders van het voorgenomen plan om tweehonderd tot maximaal vijfhonderd asielzoekers te huisvesting bij Van Harte hebben zich de afgelopen periode flink geroerd in de hoop het college op andere gedachten te brengen. De teller van de online petitie 'Zeg nee tegen AZC Echten', die eind januari online is gegaan, stond gisteravond op net iets boven de zeshonderd reacties. In de begindagen ging het hard, want voor het eind van januari waren al een kleine vijfhonderd steunbetuigingen verzameld. Inmiddels loopt het echter niet meer storm. Het is dan ook de vraag of de initiatiefnemers hun beoogde duizend 'handtekeningen' gaan halen. Wie precies achter de petitie zit, is nog altijd niet bekend. Zij scharen zich onder de noemer 'buurtbewoners'.

De meeste personen die de petitie hebben getekend, hebben dat anoniem gedaan. Een enkeling geeft uitleg bij zijn of haar steunbetuiging. 'Dit is een landelijke omgeving met een bos waar veel mensen veilige en alleen willen wandelen. 500 vreemden kunnen opgevangen worden, zeker! Maar dan wel in een stad, niet in een bos. Laat de eigenaar van een noodlijdend vakantieparkje de boel gewoon sluiten in plaats van de gemeenschap belasten met een te grote hoeveelheid vreemdelingen. Alleen om zijn failliete boedel te redden', reageert iemand anoniem. Henk Fidder schrijft: 'Niet doen.. Een AZC hoort NIET bij een natuurgebied waar toezicht/handhaving ondoenlijk is. Drenthe is nota bene afhankelijk van toerisme! Bestuurders dienen er allereerst te zijn voor de bewoners . Die betalen hun salaris namelijk. Nog wel.' Iemand anders reageert anoniem: 'Kom al 35 jaar als toerist in Echten. Als dit zo gaat gebeuren dan zie ik mij toch vertrekken. Gemeente De Wolden, u zou zich moeten schamen. Veiligheid en vervuiling in de bossen, daar wordt niet aan gedacht.'