Zo'n dertig bikkels duiken water Buitenvaart in

Hoogeveen – Een kleine dertig bikkels doken vanmorgen rond 11.30 uur het water in van Buitenvaart. Een frisse start van het nieuwe jaar, nadat ze zich daarvoor al van hun sportieve kant hadden laten zien.

De duik volgde namelijk op een rondje hardlopen van zo’n 5 kilometer.

Onder aanmoediging van zo’n vijftig toeschouwers liepen de sportievelingen het water in. De een zonder ook maar enige aarzeling, de ander schoorvoetend, maar uiteindelijk hadden ze alle 28 het lef om de vijver in te duiken. De weersomstandigheden waren perfect, het zonnetje scheen. De temperatuur lag echter voor het eerst wel lager dan de afgelopen weken.

Edwin Helder, de initiatiefnemer van Een Nieuwjaarsloopje Met Een Duik In De Buitenvaart, straalde na afloop. Koud? ‘Nee, dat vind ik reuze meevallen, maar daar zullen de anderen waarschijnlijk anders over denken’, grijnsde hij.

'Nog nooit zo tegen finish opgezien'

Een halfuur daarvoor gingen de bikkels van start voor eerst een hardlooprondje, eveneens over Buitenvaart. Gestart werd vanaf garagebedrijf Van Eeks, waar Edwin vooraf een korte briefing had gegeven. ‘Ik heb nog nooit zo tegen de finish opgezien als bij dit loopje’, bekende Lamko Hulzebos bij de start. ‘Respect hoor’, moedigde een van de toeschouwers aan.

'Koud en diep'

Roel Steenbergen, die zich na afloop snel had omgekleed, antwoordde kort en bondig op de vraag hoe het was. ‘Koud en diep’, reageerde hij. ‘Het was veel dieper dan ik had verwacht.’ Toch vindt de Hoogevener het zeker voor herhaling vatbaar. ‘Het was voor mij de eerste keer dat ik een nieuwjaarsduik heb genomen. Een hele ervaring, maar ik vond het leuk om mee te doen. Een goeie start van het nieuwe jaar. En nu aan de snert.’

Ook Peter Steenbergen was enthousiast. ‘Het is een fantastisch begin van 2016. Het is hartstikke gezellig.’ De temperatuur van het water viel hem wel vies tegen. ‘Het was kneiterkoud. Ik kreeg even geen adem meer, ook omdat ik al snel niet meer kon staan.’ Ook Peter nam dankbaar een bord snert aan.

Zenuwachtig

Edwin Helder neemt de nieuwjaarsduik op Buitenvaart elk jaar, eveneens na een rondje hardlopen. In z’n eentje welteverstaan. ‘Ik was vooraf best zenuwachtig, het is immers voor het eerst dat ik iets dergelijks heb georganiseerd.’ Het verliep allemaal perfect. De sfeer was uitstekend. Voor de sportievelingen stond na afloop toepasselijk snert en warme chocolademelk klaar. En elke deelnemer ontving een paar Unox-handschoenen.

Vervolg onzeker

Helder wil graag een vervolg geven aan het initiatief, maar weet nu al dat dat op Buitenvaart niet gaat lukken. ‘De gemeente heeft te kennen gegeven dat het niet nogmaals op deze locatie mag plaatsvinden. Dit omdat het water langs de A28 ligt, waardoor Rijkswaterstaat zich zorgen maakt over de verkeersveiligheid. Automobilisten zouden kunnen worden afgeleid. Dus of er daadwerkelijk een vervolg gaat komen? Daar kom ik op terug’, lacht hij.