Gerechtshof: 'Verdachte Spier moet psychiatrische kliniek in'

Spier - Een 36-jarige vrouw uit Spier is in hoger beroep veroordeeld tot plaatsing in een psychiatrische kliniek voor de duur van een jaar. De beslissing van het gerechtshof in Leeuwarden is overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

Het hof is van oordeel dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar was toen ze in december 2012 eerst haar tweejarige zoontje door verwurging om het leven bracht en vervolgens trachtte zichzelf en haar dochtertje (7) te verdrinken door met haar auto achteruit het Oude Diep bij Stuifzand in te rijden. Het dochtertje slaagde erin uit de auto te ontsnappen en alarm te slaan bij de dichtstbijzijnde boerderij.

Het hof acht bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag op haar zoontje en een poging tot doodslag op haar dochtertje. Omdat ze volledig ontoerekeningsvatbaar was, kan ze niet verantwoordelijk worden gehouden voor haar daden. Om die reden is ze voor beide delicten niet strafbaar en werd ze ontslagen van alle rechtsvervolging.

De vrouw verkeerde in een psychose toen ze de feiten pleegde, ze werd in verwarde toestand aangehouden. Gedragsdeskundigen waren het erover eens dat ze behandeld moet worden. De deskundigen verschilden van mening over de oorzaak van de psychose en de aard van de behandeling. In het bloed van de verdachte werd een verhoogde concentratie van een anti-depressivum gevonden. Het hof gaat er vanuit dat de psychose is veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder de psychiatrische voorgeschiedenis van de vrouw. Het OM tekende vorig jaar beroep aan tegen de uitspraak van de rechtbank Assen.

Net als het hof had de rechtbank de verdachte veroordeeld tot plaatsing in een psychiatrische kliniek voor de duur van een jaar. Het OM ging toen nog uit van poging tot moord op het dochtertje en eiste tbs met dwangverpleging. Bij het hoger beroep ging ook het OM uit van een poging doodslag op het dochtertje. De verdachte zou bovendien niet (meer) een gevaar vormen voor de samenleving, wat een vereiste is voor het opleggen van tbs. Ze is al enige tijd in behandeling.