Open Nederlandse Kampioenschap Working Equitation trekt veel bezoekers

Pesse – Het eerste Open Nederlandse Kampioenschap Working Equitation bij manege Smit was een succes. Ongeveer vijftig combinaties verschenen aan de start voor deze in Nederland nog tamelijk onbekende vorm van paardensport.

De deelnemers moesten zich twee dagen lang bewijzen in de onderdelen dressuur, runderwerk, trial (een soort hindernisdressuur) en de speedtrail op tijd.

Zaterdagavond wandelt koe nummer 5 nieuwsgierig de vangkooi in. Het publiek roept, joelt en fluit. 'Da’s de verkeerde', gilt een meisje dat net groot genoeg is om boven de bakrand uit te kijken. De ruiters van het wedstrijdteam komen al aangesneld om het rund terug naar de kudde te drijven. Alleen de juiste koe mag gevangen worden. Maar die is eigenwijs. Het afscheiden en vangen van slechts één rund uit de kudde blijkt een lastige klus voor de deelnemende teams.

Ton van Duivenvoorden

Ook zondag is het publiek rond de binnenbak sterk betrokken bij de verrichtingen in de ring. Tijdens de trail gaat er zucht van teleurstelling door de aanwezigen als het paard van favoriet Ton van Duivenvoorden de stijlsprong drie keer weigert. Springen  blijkt een uitdaging voor de barokke paarden. Velen weigeren de hindernis ondanks de aanmoedigingen van het publiek vanaf de zijlijn. Andere onderdelen verlopen juist erg soepel: paarden lopen in een haakse hoek achteruit tussen grondbalken, ze slalommen in galop om olievaten, ze lopen over bruggetjes en ze staan geduldig als hun bereider een hek opent of sluit.

Tijdens het bijzondere paardensportevenement kwamen meer dan honderd lokale belangstellenden kennismaken met deze voor Nederland onbekende vorm van paardensport. De sfeer was ontspannen en vrolijk.

'Zo’n wedstrijdweekeind is voor de meesten van ons een soort mini-vakantie en de deelnemers vormen een hechte club', aldus Albert-Jan Beniers, voorzitter van Working Equitation Nederland. De ruiters en hun paarden vertrekken vrijdag van huis en keren pas zondags weer terug. Je bent een heel weekeind in de weer met je paard. Volgens hem krijgen daarom steeds meer Nederlandse dressuurruiters plezier in Working Equitation. 'Dat is wel wat anders dan een dressuurproef van een paar minuten.'

Tientallen combinaties

Aan de start verschenen naast tientallen Nederlandse ruiters ook combinaties uit Belgie, Duitsland en zelfs Estland. Voor die ruiter werd in Nederland speciaal voor een leenpaard gezorgd. 'Zo gaat dat binnen onze sport', glundert de voorzitter. Hij kijkt met zichtbaar plezier terug op het sportieve paardenweekeind bij manege Smit.