Leden van De Ploegh openbaren veelzijdig mensbeeld

Door de eeuwen heen waren beeldende kunstenaars gefascineerd door hun medemensen. De grote tentoonstelling Munch/Van Gogh in het Van Gogh Museum in Amsterdam onderstreept dat eens te meer.

Tentoonstelling: ‘Meer Mens’, leden van LKG De Ploegh; t/m 1 november in . Informatie: www.kunsthuissecretarie.nl

Kunsthuis Secretarie, Meppel. Waardering: * * * * 

 Bij schilders als Edvard Munch en Vincent van Gogh denken velen in eerste instantie aan landschappen en stillevens. Dat zij bovengemiddeld geïnteresseerd waren in de ‘condition humaine’ wordt vaak vergeten of blijft onderbelicht.
Bezoekers aan de expositie ‘Meer mens’ in Kunsthuis Secretarie kan het niet ontgaan dat het hedendaagse mensbeeld hoge prioriteit heeft voor de twaalf leden van Landelijk Kunstenaarsgenootschap De Ploegh die werk inbrachten voor deze expositie. Een veelheid van technieken, artistieke disciplines en stijlen en een breed spectrum van mensvisies garandeert een tentoonstelling waarin de kijk op de medemens herhaaldelijk van kleur verschiet en tot nadenken stemt.

Silhouetten

Maartje Strik exposeert esoterische schilderijen waarin de menselijke figuur gereduceerd is tot silhouetten. Het menselijk lichaam is vereenvoudigd tot min of meer egale kleurvlakken die in het hart van de compositie zijn geplaatst. Toevoegingen, zoals bloemen en parkieten, geven letterlijk kleur aan de anonieme mens en onthullen iets over zijn of haar geestestoestand en belevingswereld. Van Linda Verkaaik zijn twee levendige bronsplastieken (‘Discussie’ en ‘Pieta’) te zien en een levensgrote ‘Hanging Dutchman’ van aluminium. Naast het opmerkelijke materiaalgebruik valt het dynamische beeldvormingsproces op. Moeiteloos giet de kunstenares klassieke thema’s in een hedendaagse vorm.
In twee omvangrijke cycli van werken op papier (‘Horen, zien, zwijgen’ en ‘Narcissus’) is Bea van der Heijden schatplichtig aan Marlène Dumas. De overeenkomsten met het werk van haar markante en wereldberoemde tijdgenoot en geestverwant belemmeren Van der Heijden niet bij het uitdragen van een persoonlijke mensvisie. De toegepaste technieken wijken af van de werkwijze van Dumas. Van der Heijden maakt etsen op lino, stof en papier zonder dat deze bewerkelijke techniek de directheid mist die ook in de tekeningen, aquarellen en schilderijen van Marlène Duman het handelsmerk bij uitstek is.

Portretten

Indrukwekkend door hun eenvoud zijn de portretten (d-prints op harman) die Marie-Louise Dooijes maakte van mensen met een verstandelijke beperking. De sobere uitvoering in zwart-wit vergroot de intensiteit van de portretten. Minstens even indrukwekkend zijn de drie schilderijen die Wim Jonkman exposeert in zaal 4 van Kunsthuis Secretarie. Hij confronteert de kijker met beeldverhalen die elkaar kruisen, gedeeltelijk overlappen, doorsnijden, versterken en vervolmaken. Het zoeken naar de complementariteit van de beeldfragmenten is een avontuur op zich.
De mensvisie die Rob Steenhorst presenteert in de trouwzaal is niet alleen intrigerend maar ook absurdistische en vervreemdend. In  ‘Love dot’ figureert een verliefd paar in een decor van donkere stippen in een witte omgeving. De stippen gaan naadloos over in de hond en de jurk van de vrouw. Alleen de man valt buiten het merkwaardige dots-decor. Ook de huiselijke setting van ‘Love scene’ wringt en schuurt. Ze is te mooi om waar te kunnen zijn. In ‘Het oordeel’ gaat de kunstenaar volledig los. Dat leidt tot een futuristisch portret van mannen in witte pakken.
Minder duidelijk is de mensvisie die Mary Schermer presenteert in de serie ‘Deux ou trois choses’. Zij zoomt in op details en stofuitdrukking. In haar foto’s blijft de mens grotendeels buiten beeld. Daardoor wordt het lastig, zo niet onmogelijk, om de foto’s een plek te geven binnen het concept van ‘Meer Mens’, al is er met een vindingrijke twist natuurlijk altijd wel zijdelings een verband te vinden.
Wim van der Beek