Succestrainer Bas Paauwe jr. overleden

Hoogeveen – Bas Paauwe jr., de trainer die de plaats Hoogeveen op de voetbalkaart heeft gezet, is overleden. De Zwollenaar werd in 1978 landskampioen bij de zondagamateurs met v.v. Hoogeveen.

Een prestatie die nooit meer is geëvenaard. De Zwollenaar werd 79 jaar.

De trainer was drie seizoenen actief bij v.v. Hoogeveen waarbij zijn eerste seizoen meteen het meest succesvolle was. De oud-speler van PEC Zwolle behaalde meteen het kampioenschap in de Hoofdklasse. Bijzonder, omdat het nog maar het derde seizoen was op het hoogste niveau.

Volgens betrokkenen was Paauwe een trainer met visie, vooruitstrevendheid en een geweldige dadendrang. Hij zette Hoogeveen op de rails en zorgde voor een uitgebalanceerd elftal. Een elftal dat bestond uit eigen jongens en daardoor een grote affiniteit had met de achterban.

Uitgaande van het collectief speculeerde Paauwe voor aanvang van het successeizoen op de kansen van de blauwwitters en vond dat een periodetitel er zeker in moest zitten. Het werd dus meer, want aan het eind van de competitie wist hij de daad bij het woord te voegen. Op de laatste wedstrijddag had men twee punten voorsprong op Rheden, dat ook de tegenstander was het op die laatste speeldag. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een gelijkspel en daarmee was het kampioenschap een feit.

Boerenkoolvoetbal

Hierna volgde een bloedstollende strijd om het landskampioenschap bij de zondagamateurs, waarin Hoogeveen door blessures en schorsingen startte met een gelijkspel tegen VUC Den Haag en een 1-4 nederlaag tegen Geldrop. Over en uit dacht iedereen, maar zo dacht Paauwe met zijn spelers er niet over.

Uitlatingen van de VUC-trainer als zou Hoogeveen ‘boerenkoolvoetbal’ spelen, motiveerden de groep dusdanig, dat het tweede duel met 1-0 van de Hagenaars gewonnen werd.

De wonderen bleken toen de wereld nog niet uit, want de als underdog gestarte Hoogeveners presteerden het ongelooflijke. Het verraste in een uitwedstrijd Geldrop door met 1-2 te winnen. Op dat moment was Hoogeveen uitgespeeld en moest het wachten op de sportieve daden van VUC tegen Geldrop. De gehele selectie en supporters waren afgereisd naar Den Haag en zagen VUC met 3-0 winnen. Het ongelooflijke was gebeurd: Hoogeveen was landskampioen bij de zondagamateurs! Hoogeveen vierde een groot feest op het veld van VUC. Een unieke gebeurtenis in de Hoogeveense voetbalgeschiedenis.

De club die niet geacht werd kampioen te worden, werd dat wel. Bij de plaatselijke intocht die volgde op de terugkeer uit Den Haag, gaven duizenden Hoogeveners op ondubbelzinnige wijze blijk van hun waardering voor de prestaties van de pupillen van trainer Bas Paauwe. Later zou de strijdt om de algehele titel tegen ACV wel verloren gaan.