Medewerkers blikfabriek Ardagh staken

Hoogeveen - Medewerkers van blikfabriek Ardagh hebben gisteravond om 23.00 uur voor 24 uur het werk neergelegd. Het is de tweede keer dat het personeel een 24-uursstaking houdt.

Zij trekken daarbij op met de collega’s van FNV Metaal, die bij alle Nederlands Ardagh-vestigingen in staking zijn. De stakers hadden zich vanmorgen vanaf 6.30 uur tot 11 uur in verzameld in De Tamboer. Op het programma stond onder meer muziek van Henk Wijngaard, diverse sprekers en een protestmars.
Ardagh is een wereldwijd concern met 20.000 werknemers in 25 landen. De fabriek in Hoogeveen bestaat uit drie afdelingen waar blik wordt bedrukt en vervolgens tot bussen verwerkt voor onder andere de verpakking van babyvoeding. Gezien het productieproces valt het bedrijf deels onder de cao Metaal, deels onder de grafische cao.
Ook in de metaal zijn de cao-besprekingen vastgelopen. Ook hier eisen de werknemers een fatsoenlijke loonsverhoging en meer zeggenschap over werk- en rusttijden. De grafische sector heeft al ruim 2 jaar geen cao. De 21.000 drukkers en andere grafische werknemers zitten daardoor al die tijd op de nullijn. De komende dagen en weken zijn meer acties en stakingen te verwachten.