Hoogeveen Culinair beleeft topweekend

Hoogeveen - Hoogeveen Culinair beleefde een topweekend. Het waren twee dagen waarin alles meezat, met daarbij met stip bovenaan: het weer.

De bezoekers, ruim 9000 in totaal, genoten in het zonnetje of de zwoele avondlucht van al het lekkers dat de deelnemende bedrijven presenteerden, van de optredens, van de stijlvolle ambiance en bovenal van de ontspannen sfeer. Organisatoren John van Regteren en Eric Wiegel zijn dan ook uitermate tevreden.

Uitnodigend

Zondag rond 14.30 uur is het nog rustig in het Burgemeester Tjalmapark. Medewerkers van de deelnemende bedrijven brengen alles opnieuw in gereedheid voor ongetwijfeld weer een drukke middag en avond. Leandra Vosseberg van Het Koetshuis kijkt ontspannen rond. 'Haar pleintje', de vaste stek aan de vijver, ligt er uitnodigend bij, met zachte schapenvachtjes op houten banken. 'Het kwam zaterdag later op gang dan gehoopt, maar aan het begin van de avond was het vol en het bleef vol', blikt ze tevreden terug op de dag ervoor.

Fietsen

De enorme hoeveelheid fietsen voor het raadhuis zaterdagavond waren er al een voorbode van. Menigeen was voor de spectaculaire dans- en lichtshow van Kunst op Stelten uit Tiendeveen naar het park gekomen, anderen is de show, al gezellig kletsend, volledig ontgaan. Terwijl trancemuziek van dj Armin van Buuren de lucht vulde, werd een schijnwerper gericht op een danseres die zich metershoog boven de vijver lenig en sierlijk door een soort hoepel bewoog. Zodra het licht op haar werd gedimd, trok een danseres op de brug de aandacht met een brandende hoepel. Vooral het slotstuk was, door met fakkels in beide handen snel rond te zwaaien, spetterend.

'Heerlijke avond'

Leandra geniet een dag later nog na. 'Het was een heerlijke avond. Tot 24.00 uur heb ik zelfs in mijn T-shirt gewerkt en dat zegt heel wat want ik ben een enorme koukleum. Ja, dit geeft echt een vakantiegevoel. Het werken is voor ons deze dagen ook echt een feest.'

De deelnemers hebben zonder uitzondering veel aandacht besteed aan de inrichting van hun 'stand', met hier en daar prachtige boeketten, kleurrijke schilderijen, modern of juist rustiek meubilair. Niet alleen de deelnemers hebben alles uit de kast gehaald, ook een groot aantal bezoekers heeft extra aandacht besteed aan zijn of haar uiterlijk. Het is zien en gezien worden. Veel anderen hebben juist gekozen voor een relaxte outfit en slenteren in korte broek en op slippers over het terrein. Het kan allemaal. Leuk is dat jong en oud zich laat zien. Hoogeveen Culinair blijkt ook een uitgelezen gelegenheid om met diegenen die je al een tijd niet hebt gesproken, gezellig bij te kletsen. Een ontmoetingsplek bij uitstek.

Versgerookte zalm

De 9-jarige Tygo Mulder is samen met zijn moeder Julia Bisschop naar het park gekomen. Ze zitten samen op een muurtje te genieten van versgerookte zalm. Ze hebben de dansshow van Bjorn Koster en Sanne Woltinge net gemist. Julia bekent de avond ervoor de dans- en lichtshow ook al niet te hebben gezien. 'We zaten zo gezellig te kletsen dat we er niets van meegekregen hebben.' Haar zoon was er zaterdagavond niet bij. Vanmiddag besloot ze daarom samen met hem nog 'een rondje' te maken. Hij mocht zelf uitkiezen wat hij wilde eten. Het werd kroket en zalm. Wat hij het lekkerst vond? Zonder enige aarzeling antwoordt Tygo: 'De zalm!'

'Leuker dan verwacht'

Bezoekers genieten. Er is nauwelijks ergens een lege stoel te vinden. Velen vleien zich neer op het gras. De vriendinnen Esther Harrewijn (21), oorspronkelijk uit Hoogeveen maar tegenwoordig wonend in Groningen, en Grisella Haaze (21), eveneens uit Groningen maar opgegroeid in Zuidwolde, hebben net het optreden van Esthers oud-klasgenootje Sanne bewonderd. 'Ik wist dat ze goed kon dansen, maar het blijft mooi om te zien.' Het is voor het eerst dat de beide dames Hoogeveen Culinair bezoeken. 'Het is leuker dan gedacht', reageren ze enthousiast. 'Dit is zo anders dan wat iedereen van Hoogeveen verwacht. Zoiets verwacht je eerder in Groningen', vinden ze. 'Mijn ouders zijn hier gisteren geweest en waren enthousiast. Aangezien ik vanmiddag vrij was van mijn werk, heb ik Grisella gebeld en gevraagd of ze zin had om mee te gaan', vertelt Esther. De dames zijn er net en gaan zo eens kijken wat er allemaal te krijgen is. En dat is veel. Dry aged lende, flammkuchen, nacho's, mosterdsoep, kaas, buikspek, poffertjes, Pekingeend, mosselen, kreeftenbisque, oesters en heel veel meer.

Voor herhaling vatbaar

Een opvallende naam op de deelnemerslijst is Feng Sheng. Het is voor het eerst dat een Chinees specialiteitenrestaurant aan het culinaire evenement deelneemt. En voor herhaling vatbaar, zo blijkt, want het is er vrijwel continu druk. 'Velen vragen ons waar ons restaurant gevestigd is, dus het is goed dat we ons laten zien', vertelt een van de medewerksters. Het smaakt niet alleen bij de bezoekers naar meer, ook bij de eigenaren. Niet voor niets wordt binnenkort opnieuw een evenement bezocht, dit keer een paardensportevenement: Hippisch Culinair De Wolden dat van 10 tot en met 13 september wordt gehouden aan de Linieweg in Zuidwolde.

Bekijk hier de foto's.

Het Team Playroll was ook aanwezig op Hoogeveen Culinair en maakte deze videoimpressie: