Genieten in fietsmuseum Het Toeval in Echten

Echten - Zet één stap binnen de deur van fietsmuseum ‘Het Toeval’ in Echten en het verhaal is binnen. Antieke fietsen, oude spullen, sterke verhalen. Genieten van rijwielen in pittoresk Echten.

Het zijn de namen van vroeger, van de kop in de wind en peddelen op het rijwiel door de winderige polder. Germaan uit Meppel, Fongers uit Groningen, Phoenix, tweewielers uit de Friese hoofdstad, Bongers uit Deventer en ga zomaar door. Geen rijwielen uit China, gemaakt van papier-maché. Bij fietsmuseum Het Toeval in Echten ruikt het naar vroeger, naar spekbanden en olie.

Sinds 2006 runt Jan de Bruin (66) zijn museum, annex ‘winkel van sinkel’ op deze plek. Daarvoor woonde hij in Havelte. Het verzamelen van oude rijwielen doet hij al jaren. Zij collectie bestaat uit 160 fietsen, de een nog mooier dan de ander. Voor nop mag je naar binnen. Sneupen, struinen en genieten van een tijd die niet meer komt.

Toerist Ruud Wolbers (76) en zijn vrouw kijken rond. Ruud had een leven lang een rijwielzaak in Emmer-Compascuum. ‘Maar ik kom uit Ter Apelkanaal’, zingt hij met een Gronings accent. Hij weet alles van fietsen. Ruud moest als kind van zijn vader, ook fietsenman, biezentrekken op het spatbord. Met een kwastje gouden strepen zetten op een donkere ondergrond. Dat kon alleen in de ochtend, dan trilde je nog niet.’ Ruud steekt zijn hand op. Nog steeds bladstil. Geef mij een kwastje en ik trek een bies.’ Het echtpaar vertrekt, maar even later is de vrouw weer terug. Ruud was overal aan het kiek’n en nu is zijn bril weg’, foetert de dame. Vind die maar eens terug tussen al die fietsen. Even later komt er weer volk binnen. ‘Geen entree?’ ‘Nee, doar stiet ‘n pot. Gooi doar moar wat in.’ Zo gaat dat in Het Toeval.

Je zou verwachten dat een fietsmuseum ‘De Kromme Spaak’, De Nijvere Naaf of De Getapte Trapper heet. Niks van dat alles ‘Het Toeval is de naam. ‘Niet ‘Een Toeval’, dat is weer wat anders’, grapt Jan de Bruin. Het toeval wilde namelijk dat Jan medio jaren tachtig achter een schuurtje een oude transportfiets zag staan, met dubbele stang en rieten mand. Het begon te kriebelen. Jan wilde die fiets hebben. Een soort verliefdheid die plots opkwam en niet meer wegging. ‘Daar is ‘t  mee begonnen. Daarna verzamelde ik meer en meer fietsonderdelen en rijwielen.’

Het pronkstuk staat op een centrale plek. Het is een bakfiets uit 1936, helemaal gerestaureerd met twee carbidlampen aan de voorkant. Een juweel. Zaterdag reed Jan er nog mee rond op Kar-Ga-Door in Zuidwolde. ‘Die fietsen van vroeger waren van topkwaliteit. Tegenwoordig is je karretje na tien jaar kaduuk, maar deze fietsen doen het soms al zeventig jaar.’

Het Toeval aan de Koekangerweg 2 is open als de vlag wappert. Toevallig is Jan ook wel eens weg. Dan heeft de bezoeker pech.