Zwemwater in regio van goede kwaliteit

Meppel - Het lijkt eindelijk zomer te worden en daarom onderzoekt Waterschap Reest en Wieden de kwaliteit van het water van een aantal zwemplaatsen.

Deze week zijn de volgende zwemplaatsen gecontroleerd. De locaties de Horrebieter (Hoogersmilde), De Waterse Koele (Wateren), De Tussenboerslanden (Nijeveen), de Belterwijde west (surfstrand), de Bovenwijde bij het eilandje (Giethoorn), de zwemplaats bij Wanneperveen en camping De Hoogte (Eesveen) voldoen aan de normen van het Besluit hygiëne en veiligheid, badinrichtingen en zwemgelegenheden (BHVBZ).

Vorige week werden de volgende zes zwemplaatsen gecontroleerd. De locaties Klaverkampen (Havelte), het Blauwe Meer (Hoogersmilde), Ter Horsterzand (Beilen), Ieberenplas en ’t Loomeer (Schoonloo), Schoonhoven (Hoogeveen) voldeden toen ook aan de normen.

Waarop wordt onderzocht?

Zomaar een Nederlandse zwemplas of ander open water inspringen is dus niet verstandig. Daarom worden veel locaties regelmatig door het waterschap onderzocht.

De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld blauwalg of botulisme neemt toe en dat kan zwemmers (ernstige) gezondheidsklachten opleveren. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt.

Zwemwaterapp

Met de Zwemwater App kun je precies zien waar je in jouw buurt met een gerust hart een duik kunt nemen. Daarnaast vind je er ook andere handige weetjes zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden.

Meer informatie en een kaart met zwemwateren en de  beoordeling is te vinden op de website van het waterschap en op zwemwater.nl.