Hoogeveners op jacht naar 43.000 wc-rollen

Hoogeveen – Het drinken van een Guinness-biertje bracht hen op een idee: op een ludieke wijze het Guinness Book of Records halen. De Hoogeveense ondernemers Matthijs Beumer (26) en Adis Nazareet (29) sloegen aan het brainstormen. Inmiddels is het pla

Nu komt het aan op reuring creëren, want om de recordpoging te laten slagen, is hulp nodig. Er moeten maar liefst 43.000 wc-rollen worden ‘verzameld’ waarmee een 5 meter hoge piramide wordt gebouwd. Dat de twee online marketeers hebben gekozen voor een bouwwerk is niet toevallig. ‘Wij bouwen aan de toekomst en zijn daarom gaan zoeken naar een record dat iets met bouwen te maken heeft. En het moest in elk geval een gekkigheid zijn’, vertelt Beumer.

Ze stuitten op een piramide van 4,2 meter hoog en gemaakt van 40.000 wc-rollen, een record uit Brazilië, en wisten: dit is het. Vorig jaar werd de actie al eens aangekondigd, maar leek toen een vroege dood te sterven. Een supermarktketen had aangegeven de wc-rollen te willens sponsoren wanneer een grappig filmpje op YouTube 43.000 keer bekeken zou worden. Dat mislukte jammerlijk. Het aantal views bleef steken op 2500. Maar het tweetal geeft niet op.

Nieuw leven

Een maand geleden werd de actie nieuw leven ingeblazen. Als online marketeers weten ze als geen ander wat sociale media voor elkaar kan krijgen en dus zetten ze daar nu flink op in. Ook hebben ze het breder getrokken door een speciale commissie in het leven te roepen, bestaande uit lokale ondernemers die de Playroll-actie, zoals de officiële naam luidt, een leuke manier vinden om extra in de picture te komen.

Een van hen is supermarkteigenaar Henri Offerein, die ook wel van wat reuring houdt. De grootste klus is het inzamelen van voldoende geld om de wc-rollen te kunnen aanschaffen. Een fysieke wc-rol schenken is geen optie, want de rollen moeten, om een stevig bouwwerk te kunnen maken, allemaal hetzelfde formaat hebben. Daarom wordt gevraagd virtueel een wc-rol te doneren. ‘Een wc-rol kost 25 cent, dus met 1 euro kunnen wij er al vier kopen.’ In totaal is zo’n 5000 euro nodig. Een Hoogeveens bedrijf heeft al 2000 rollen toegezegd. Die worden binnenkort gebruikt voor een oefensessie en gaan daarna direct naar de Voedselbank, een van de twee goede doelen die aan de recordpoging is gekoppeld. Alle 43.000 wc-rollen worden uiteindelijk geschonken aan de Voedselbank. Ook wordt geprobeerd geld binnen te halen, wat ten goede komt aan de Stichting Actief Samenleven.

Geen afstel

Eerst komt het aan om het genereren van zoveel mogelijk naamsbekendheid. Daarom zal de commissie aanwezig zijn op evenementen zoals de Pulledagen. Ook worden online uiteenlopende producten, die uiteraard alle een link hebben de wc zoals een ‘gouden’ wc-bril en een ‘zilveren’ plopper, te koop aangeboden. Verder zijn nog plannen in ontwikkeling, zoals onder meer een ruilspel. Als alles meezit, wordt de piramide in november gebouwd in de White Box van Het Postkantoor. ‘We hebben al uitgerekend hoeveel rollen er op de eerste rij moeten, et cetera. Het is best een technisch gebeuren hoor’, vertelt Beumer. En blijkt november onverhoopt toch niet haalbaar, dan wordt het uitgesteld. Beumer stellig: ‘Hoe dan ook gaat de piramide gebouwd worden.’