‘Den Haag: Blijf weg uit Drenthe’

Assen / regio - Normaal gesproken zijn de Haagse politici meer dan welkom in Drenthe, maar de komende weken even niet. Op minister Henk Kamp na dan, die nog draagvlak moet krijgen voor de windmolens.

Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar zei het vorige week dinsdagavond op de nieuwjaarsreceptie van de provincie Drenthe klip en klaar: ‘Den Haag: Blijf weg uit Drenthe’. Waarmee hij maar wilde aangeven dat de komende campagne voor de Statenverkiezingen op 18 maart geen Haagse aangelegenheid mag worden (want de verkiezingen bepalen ook de samenstelling van de Eerste Kamer), maar over Drentse thema’s moet gaan.

‘Het zijn de Drentse politici die dat moeten uitdragen. Haagse politici komen nu maar al te graag naar de provincie, maar als ze de lange reis naar huis hebben gemaakt, zijn ze alweer vergeten wat ze beloofd hebben’, zei Tichelaar schertsend.

Statenportret

Met een symbolisch eerste stembiljet gaf hij de aftrap voor de verkiezingscampagne. Ook markeert het de start van de nieuwe rubriek ‘Statenportret’, waarin de 13 deelnemende Drentse partijen en lijsttrekkers worden gepresenteerd. We vragen ze wat hun belangrijkste -Drentse- speerpunten zijn en hun ambities, zodat u op 18 maart een goed beeld heeft van de partij waarop u wilt stemmen. Dat kan best een heel andere partij zijn als die van de gemeenteraads- of Kamerverkiezingen.

Partijen

De partijen die zich in Drenthe hebben gemeld voor de Statenverkiezingen zijn: PvdA, VVD, CDA, PVV, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66, SGP, 50plus Drenthe, Sterk Lokaal, Senioren Belang Noord en StemNL. De laatste 3 partijen zijn nieuw, de eerste 8 zitten momenteel in Provinciale Staten. De PvdA is de grootste met 12 zetels, gevolgd door VVD (9), CDA (6), SP (4), PVV (4), D66 (2), ChristenUnie (2) en GroenLinks (2). SGP en 50plus Drenthe zijn niet nieuw, zijn bij de vorige verkiezingen niet in de Staten terechtgekomen, maar doen wel weer mee. Of alle 13 partijen ook daadwerkelijk op het stembiljet komen te staan, is nog onder voorbehoud. Op 2 februari is het pas echt definitief, als de partijen de kandidatenlijsten hebben ingeleverd.

De meeste partijen hebben hun lijsttrekker wel al naar voren geschoven. Dinsdagavond werd nog een nieuw gezicht gepresenteerd: Aimée Niebuir-Van der Ham uit Klijndijk. Zij voert de nieuwe lijst Sterk Lokaal aan, die is voortgekomen uit een aantal lokale partijen. We zullen haar binnenkort voor het voetlicht brengen, evenals de andere 12 lijsttrekkers/partijen, in onze rubriek 'Statenportret'.