Dick Scholing: ‘Bied Molukkers excuses aan’

Gieten - De Nederlandse overheid zou eens excuses moeten aanbieden aan de Molukkers, voor de verkeerde manier waarop er met hen is omgegaan in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

Dat zegt Dick Scholing uit Gieten, die in 1977 als rechercheur deel uitmaakte van het Treinteam De Punt, tijdens de dramatische treinkaping.

Afluisterapparatuur

Scholing plaatste met gevaar voor eigen leven afluisterapparatuur in de trein en heeft na de dodelijke beëindiging van de kaping diverse Molukkers verhoord. Hij heeft het hele verhaal deze maand van zich afgeschreven in het uitgebreide artikel ‘Treinstel 747’. Dit is online te vinden -met authentieke foto’s- op de website Hartje Gieten.

Het verhaal eindigt met een oproep aan de Nederlandse overheid om excuses aan te bieden. ‘Dat geeft een beter gevoel dan hooghartigheid’, schrijft de gepensioneerde agent. Of de bloedige kaping en de gelijktijdige bezetting van de school in Bovensmilde er mee voorkomen hadden kunnen worden, durft Scholing niet te zeggen. ‘Maar dat is nu hoe dan ook een gepasseerd station. Ik kan wel zeggen dat ik door de jaren heen genuanceerder over de dramatische gebeurtenissen na ben gaan denken, ik heb mij verdiept in de historie van de Molukkers en veel persoonlijke gesprekken met hen gevoerd. Ik heb in gesprekken met de kapers laten weten wel te begrijpen waarom ze aandacht vroegen voor de Molukse zaak. Alleen de wijze waarop ze dat deden is ontoelaatbaar. Het heeft alleen maar verliezers opgeleverd.’

Verkeerde inschatting

‘Toch blijven de gebeurtenissen het nieuws beheersen en zijn we er nog niet klaar mee. Wij hebben de Molukkers die met ons mee vochten in Indonesië een eigen staat beloofd, maar konden dat uiteindelijk niet waarmaken en stopten ze in voormalige concentratiekampen. Wij hebben een verkeerde inschatting gemaakt en moeten daar eens ‘sorry’ voor zeggen. Ook al maakten Molukse jongeren op hun beurt in de jaren zeventig verkeerde keuzes voor hun ouders.’

Lees het hele verhaal op: www.hartjegieten.nl/treinstel-747