Nog geen harde afspraken over toewijzingsbeleid in Molukse wijk

Hoogeveen - De kou lijkt uit de lucht. Woningbouwvereniging Domesta, de gemeente Hoogeveen en de bewonerscommissie van de Molukse wijk hebben vanmiddag anderhalf uur met elkaar gesproken. Het was volgens alle partijen een constructief overleg.

Tot harde afspraken over het toewijzingsbeleid van de huurwoningen in de wijk kwam het echter niet. Wel is geconstateerd dat voortaan beter gecommuniceerd moet worden. Binnenkort komt er een vervolggesprek.

De aanleiding van het overleg was de bekladding van een leegstaande woning in de nacht van woensdag op donderdag. Op het raam was met zwarte letters de tekst 'Molukse wijk alleen Molukkers' geschreven. Al snel werd duidelijk waarom: de woning was toegewezen aan een niet-Moluks gezin. Behalve de bekladding werden ook dreigementen geuit. Het leidde ertoe dat Domesta voor het betreffende gezin op zoek is gegaan naar een ander adres.  

Burgemeester Karel Loohuis zegt tevreden te zijn over het verloop van het gesprek. 'We hebben open en met respect voor elkaar gesproken.' Volgens de burgervader heeft Domesta erkend dat de communicatie met de Molukse gemeenschap anders had gemoeten. Over de kwestie zegt hij: 'Er zijn historische afspraken. Het is dus geen keuze die vandaag is gemaakt. Voor ons als gemeente geldt: afspraak is afspraak. Deze wijk is heel specifiek voor de Molukse gemeenschap gebouwd.'

De perikelen in de Molukse wijk hebben heel wat losgemaakt. Vooral op sociale media barstte een waar circus los, waarbij ook weer dreigementen werden geuit. Dit keer vooral door niet-Molukse groepen die onder meer boos reageerden op de reactie van de gemeente. 'Wij hebben de afgelopen dagen goed in de gaten gehouden dat er geen verkeerde groepen hiernaartoe zijn gekomen', stelt Loohuis.

Bert Moorman, directeur Wonen van Domesta: 'Ik ben geschrokken van de bekladding en nog meer van de reacties die daarop volgden. Naar aanleiding daarvan hebben wij direct contact gezocht met de bewonerscommissie. De praktijk wijst uit dat de Molukse gemeenschap sterk hecht aan de oude afspraken. Voortaan zullen we beter moeten communiceren om dit soort uitzonderlijke situaties te voorkomen.' 

Melanie Tuasuun van de bewonerscommissie is tevreden. 'Er zijn weliswaar geen harde afspraken gemaakt, maar er ligt een goede basis. Er is wat dat betreft een stap gezet.' De discussie die momenteel in Hoogeveen speelt, speelt ook elders in het land. Volgens Tuasuun gaan er in de Molukse gemeenschap geluiden op om een landelijk platform op te zetten.