NGV viert 25-jarig bestaan

Hoogeveen - De Nederlands Genealogische Vereniging (NGV), afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel viert dit jaar het 25-jarig bestaan. Dit jubileum wordt zaterdag groots gevierd in de Vredehorst.

Jaren is er hard gewerkt om allerlei overlijdens- en geboorteadvertenties van eeuwen te digitaliseren. Medewerkers van Promens Care hebben hierbij een grote rol gespeeld door dag in dag uit advertenties in te scannen. Een van deze medewerkers mag zaterdag met trots op de knop drukken waardoor al deze advertenties ingezien kunnen worden.

 

Jan Pol van de Nederlandse Genealogische Vereniging is heel duidelijk: ,,Zonder de medewerkers van Promens Care was dit nooit gelukt. Het meest bijzondere van zatermiddag is wel dat de advertenties, waaraan jaren is gewerkt, door een medewerker van de landelijke NGV en Promens Care online zullen worden gezet. Door middel van twee links kan men vanaf dat moment op de website van de afdeling in duizenden overlijdensadvertenties zoeken op zowel regionaal als landelijk niveau.”

Ook wordt er teruggekeken naar het ontstaan van de Drentse afdeling: ,,De heer Kosters en mevrouw Ofman-Manneveld dienden ruim 25 jaar geleden een verzoek in bij de NGV (Nederlandse Genealogische Vereniging) om een afdeling Drenthe te mogen oprichten. De leden van de vereniging die in Drenthe woonden, hoorden bij Groningen of bij Overijssel”, vertelt Harm Hillinga van de NGV. Het gevolg daarvan was dat deelneming aan de bijeenkomsten veel reistijd vroeg. Het hoofdbestuur van de vereniging besloot in haar vergadering van 12 juni 1989 dat er een afdeling Drenthe zou komen. Op 12 juni 1999 werd dat feit herdacht met een receptie in hotel Bussemaker te Exloo. De afdeling telde op dat moment 300 leden en de landelijke vereniging 11.500. Een jaar later verscheen voor het eerst het afdelingsblad Threant, dat vanaf dat moment vier keer per jaar is verschenen. Threant is hét communicatiemiddel van de afdeling. Het bevat mededelingen van het afdelingsbestuur, kwartierstaten, parentelen en genealogieën van leden. Daarnaast worden er ook allerlei verhalen in gepubliceerd met raakvlakken aan de genealogie.”

De bronnen waar men iets over hun voorouders kan vinden zijn talrijk. Men kan terecht bij de rijksarchieven, de gemeentelijke archieven, maar ook bijvoorbeeld bij het kadaster en de militieregisters. Jarenlang zijn verder ‘knippers’ bezig geweest met het uitknippen van overlijdensadvertenties uit verschillende bladen. Deze vrijwilligers knipten op deze manier ruim 130 kratten vol met advertenties die men tijdens de bijeenkomst in kon zien, om daar gegevens uit te putten. Het bleek om een gegeven moment onmogelijk al deze kratten mee te nemen naar de bijeenkomsten en daarom werd besloten alle, thans bijna 90.000 advertenties te gaan digitaliseren en doorzoekbaar te maken op internet. Daarvoor worden de advertenties door Promens Care in Hoogeveen, waar tegenwoordig ook Threant wordt gedrukt, gescand en voorzien van een naam. Hans Huizing en Jan Pol verzorgen vervolgens de controle.

 

Het jubileum wordt gehouden in De Vredehorst aan de Zuidwoldigerweg te Hoogeveen. Het begint ‘s middags met een receptie, waarna Harm Hillinga, de voorzitter van de afdeling Drenthe en Noordwest-Overijssel een openingswoord zal spreken. De landelijke voorzitter van het hoofdbestuur van de NGV, Toon van Gestel, is ook aanwezig en zal met een PowerPoint presentatie ingaan op ‘De Toekomst van de Genealogie’. Verder zijn er standhouders aanwezig, waaronder de afdeling zelf en de zusterafdelingen van Groningen, Friesland en Twente. Naar aanleiding van het jubileum wordt er een jubileumnummer uitgebracht van het afdelingsblad Threant, met daarin kwartierstaten en verhalen van zowel leden als niet-leden. Heel bijzonder wordt de Jubileum cd die bomvol staat met alle uitgaves van Threant en de meeste boeken en cd’s die tot nu toe door de afdeling zijn uitgebracht. Uniek op de cd is de behandeling van de genealogieën van de Joden op de Joodse begraafplaats te Assen, geschreven door Drs. Ridderbos en ook vindt men er de beschrijving van de bewoners van boerderijen te Holthone bij Gramsbergen. Leden en niet-leden hebben vervolgens gezorgd voor veel genealogieën, kwartierstaten en verhalen. Het bestuur is echt wel een beetje trots op de uitgebreidheid van de inhoud.