OM gaat in hoger beroep in zaak Grietje S.

Assen/Stuifzand - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in de zaak van de 34-jarige Grietje S. in hoger beroep.

Vorige week dinsdag werd de vrouw voor het doden van haar 2-jarig zoontje en poging daartoe op haar 7-jarige dochter veroordeeld tot één jaar opname in een psychiatrische kliniek. De rechtbank achtte doodslag en poging moord bewezen.
 
Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden tbs met dwangverpleging vanwege het gevaar op herhaling dat volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum in het geval van eigen kinderen van S. aanwezig is. De vrouw is daar zeven weken onderzocht. Daarna hebben een onafhankelijke psycholoog en psychiater de vrouw uit Spier ook onderzocht. Zij kwamen tot de conclusie dat er geen gevaar is voor herhaling en dat tbs niet nodig is. Zij adviseerden een behandeling van een jaar in een ‘gewone’ psychiatrische kliniek.
 
De rechtbank sloot zich daarbij aan, omdat S.’ dochter inmiddels niet meer aan haar zorg is toevertrouwd en S. heeft aangegeven dat ze geen kinderwens meer heeft. De rechtbank legde haar verder geen straf op, omdat ze volgens de deskundigen door de psychose volledig ontoerekeningsvatbaar was.
 
Het OM ziet echter wel gevaar voor herhaling en heeft tegen dit vonnis hoger beroep aangetekend.
 
Op 23 december 2012 wurgde S., terwijl zij in een psychose zat, haar zoontje met de ceintuur van haar badjas. Ze legde zijn lichaam in een doos in de kofferbak van haar auto. Om ook haar dochter en zichzelf om het leven te brengen, reed ze op die zondagochtend opzettelijk een diepe sloot bij Stuifzand in. Om te voorkomen dat haar dochter zou vluchten, probeerde S. het meisje vast te houden aan haar benen. Het lukte het kind uiteindelijk toch om via een raam uit de auto te komen. (ADP)