Tbs geëist voor moord op zoontje

Assen - Voor moord op haar 2-jarige zoontje en een poging daartoe op haar dochter (7), hoorde Grietje S. uit Spier dinsdag tbs met dwang tegen zich eisen.

S. (34) reed in december 2012 in verwarde toestand met haar kinderen een diepe sloot bij Stuifzand in. Haar zoontje was op dat moment al overleden.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het jongetje gewurgd met de ceintuur van een badjas. De dochter kon heelhuids uit de auto komen, ondanks dat S. haar probeerde tegen te houden. Die trok het kind aan de benen om het te verdrinken.

De officier verenigt zich met de conclusie dat de vrouw door een psychotische stoornis volledig ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van het misdrijf en acht een celstraf niet geschikt.

 
PBC-onderzoekers concluderen dat S. tijdens de misdrijven volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Volgens haar advocaat verkeerde de vrouw ten tijde van het drama in een psychose, veroorzaakt door het antidepressiemiddel Efexor. Toxicologisch onderzoek wees uit dat de moeder een verhoogde dosis van het antidepressivum in haar bloed had. S. zou ervan overtuigd zijn geweest dat zij en haar kinderen dood moesten.

In de rechtszaal verklaarde S. dat ze zich niks van de misdrijven kan herinneren.

Haar dochtertje zei later tegen de politie dat haar moeder ,,gek was geworden''. De vrouw zou met hoge snelheid het water in zijn gereden. S. zei tegen het meisje dat zij alle drie naar de hemel gingen. De psychiater van het PBC verklaarde zich zorgen te maken over een hereniging van de moeder met haar dochter. Hij acht het gevaar voor herhaling aanwezig.

Grietje S. vertoont al vanaf haar 17e psychotische trekken. In verband daarmee is zij in 2011 en 2012 opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek.