Rechtbank behandelt zaak Grietje S. op 1 november

Assen/Stuifzand – Grietje S. (34) uit Spier staat op 1 november terecht voor moord op haar 2-jarige zoontje en een poging daartoe op haar 7-jarige dochter in december vorig jaar in Stuifzand.

Na meerdere pro forma-zittingen wil de rechtbank de zaak die dag inhoudelijk behandelen. Haar nieuwe advocaat mr. A. Westerhuis verzocht de rechtbank op 1 november nog een regiezitting te houden, zodat zij dan nog onderzoekswensen kan indienen, omdat ze de zaak nog maar kort geleden heeft overgenomen.

De advocaat wacht nog op resultaten van een onderzoek in de Verenigde Staten naar de invloed van bepaalde stoffen in het antidepressivum dat Grietje S. slikte op haar gedrag. Onderzoek op het dna-materiaal van de vrouw uit Spier zou hier volgens Westerhuis meer duidelijkheid over geven. Zij vermoedt dat de bijwerkingen van het medicijngebruik van S. de oorzaak ervan zijn van de vrouw de misdrijven waarvan ze wordt verdacht, pleegde.

S. is al onderzocht in het Pieter Baan Centrum in Utrecht. Een van de conclusies is dat ze volledig ontoerekeningsvatbaar was in de periode waarin ze de misdrijven zou hebben gepleegd.

Op dit moment zijn nog een onafhankelijke psycholoog en psychiater bezig met een onderzoek naar de vrouw en onderzoekt het NFI ook of er iets te zeggen valt over de effecten van het antidepressivum op het gedrag van de vrouw uit Spier.

S. werd aangehouden nadat zij op 23 december met haar auto met daarin haar twee kinderen in Stuifzand een kanaal was in gereden. Daarbij belette ze volgens het Openbaar Ministerie haar dochter om uit de auto te vluchtten. Dit lukte uiteindelijk toch. Haar 2-jarige zoon was al voor de autorit door verstikking om het leven gekomen. (ADP)