TBS advies voor verwarde moeder opnieuw bekeken

ASSEN - De rechtbank in Assen heeft het verzoek van advocaat Willem Bierens om een farmacoloog als deskundige op te roepen in de zaak waarin een moeder wordt verdacht van het doden van haar zoontje, afgewezen. De moeder wordt moord op haar 2-jarig zoontje verweten en een poging daartoe op haar dochter (7) in december in Stuifzand.

Bierens hoopte dat de farmacoloog iets kon zeggen over het medicijngebruik van de vrouw. Ze slikte het middel antidepressivum venlafaxine toen zij vorig jaar de misdrijven pleegde. Zij verkeerde tijdens het incident in een psychose. Ze zegt daardoor het gebeuren niet meer te kunnen herinneren.

Volgens de rechtbank is het niet mogelijk het verband tussen het slikken van dit middel en de psychische toestand van de vrouw vast te stellen. Mogelijk verkeerde de vrouw in een psychose voordat zij het middel slikte. Bovendien is niet vast komen te staan wanneer zij dit middel heeft ingenomen kan zij zich niet meer herinneren hoeveel zij heeft ingenomen.

Het verzoek van Bierens om psychiater B. Bakker te horen over het advies van het Pieter Baan Centrum (PBC) om de vrouw tbs met dwangverpleging op te leggen is voor een deel door de rechtbank in Assen gehonoreerd. Het PBC stelt dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens het incident en adviseert daarom tbs met dwangverpleging. Om te oordelen of dit laatste een juiste behandeltraject is voor de vrouw, of dat een minder intensief traject ook voldoende is, wordt de zaak terugverwezen naar de rechter commissaris. Die zal dan ook oordelen welke psychiater hiervoor moet worden ingezet.

De zaak wordt binnen drie maanden opnieuw voor de rechtbank in Assen gebracht.