PI Hoogeveen: sluiting is onbegrijpelijk

HOOGEVEEN/VEENHUIZEN - De ondernemingsraad (or) van de penitentiaire inrichting De Grittenborgh in Hoogeveen noemt het ,,funest en onbegrijpelijk'' dat de gevangenis definitief dichtgaat. ,,De Grittenborgh is onlangs voor 10 miljoen euro verbouwd en kan nog probleemloos 15 jaar mee. Wat is dan bezuinigen? Dit is kapitaalsvernietiging. Wij snappen er niets van,'' zegt Anton Pekel, or-lid en woordvoerder van het actiecomité PI Hoogeveen, in een reactie op de bijgestelde plannen van staatssecretaris Teeven.

De plannen van Teeven zijn funest voor de werkgelegenheid in de regio, benadrukt Pekel. Naast Hoogeveen moet ook de 15 kilometer verderop gelegen tbs-inrichting Veldzicht in Balkbrug de deuren sluiten.

In Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel komen daardoor in één klap meer dan 700 mensen op straat te staan, constateert Pekel. ,,En de werkloosheid is hier al ruim 14 procent.'' Vrijdag is overleg met de andere actiecomités in het land. ,,Het is nog geen gepasseerd station, wij laten dit niet gebeuren'', kondigt Pekel aan.

In Veenhuizen, bij Assen, is opgelucht gereageerd op het besluit van Teeven om twee van de drie gevangenissen open te houden. Daardoor blijven 350 van de kleine 500 arbeidsplaatsen behouden. ,,Maar het wordt een heel zware taak om voor al het gevangenispersoneel in het Noorden dat straks geen baan meer heeft, ander werk te vinden'', zegt or-voorzitter Hilko Hof.