Advocaat wil meer onderzoek naar antidepressivum

Assen/Stuifzand – Advocaat Willem Bierens wil extra onderzoek naar de effecten van venlafaxine, de werkzame stof in het antidepressivum Efexor.

Dat medicijn slikte de vrouw uit Spier, die wordt verdacht de moord op haar 2-jarige zoontje en een poging daartoe op haar dochter (7) in december vorig jaar in Stuifzand.

Bierens wil weten welke invloed Efexor, het middel dat de 33-jarige vrouw al een jaar slikte, op haar gedrag had toen ze eind vorig jaar de misdrijven pleegde. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft bloed van de vrouw onderzocht, maar kan niet zeggen in welke mate de dosering venlafaxine in haar bloed haar gedrag beïnvloedde. Bierens zegt een deskundige te hebben gevonden, die daar wél meer over kan vertellen.

De zaak tegen de vrouw werd dinsdag niet inhoudelijk behandeld door de rechtbank in Assen. Het wachten is nog op de onderzoeksrapporten van het Pieter Baan Centrum in Utrecht, waar de vrouw uit Spier een aantal weken is geobserveerd. Het rapport verschijnt volgende week.

Op 27 juni heeft de rechtbank weer een pro formazitting gepland. Dan kunnen Bierens en de officier van justitie onderzoekswensen indienen naar aanleiding van de PBC-rapporten. Dan bepaalt de rechtbank ook of ze de deskundige die Bierens bij de zaak wil betrekken, wil horen.

De 33-jarige vrouw reed op 23 december in verwarde toestand met haar auto, met daarin ook haar twee kinderen, een diepe sloot bij Stuifzand in. Uit onderzoek bleek dat haar zoontje op dat moment al overleden was. Hij is volgens het Openbaar Ministerie (OM) tussen 21 en 23 december door de vrouw om het leven gebracht. Zij zou het kind hebben verstikt. Tegen zijn zus zei de vrouw dat deze de auto niet uit mocht gaan toen ze eenmaal in het water lagen. Ook probeerde ze haar dochter tegen te houden door het kind bij de benen te pakken.

Het opmerkelijke aan de zaak is dat de vrouw zich volgens Bierens niets herinnert van wat ze zou hebben gedaan. “Er is iets geknapt in haar hoofd”, aldus de raadsman. (ADP)