Eis: 9 jaar en tbs voor moord Van der Zee

Leeuwarden/Ruinen – Voor de moord op Jack van der Zee uit Ruinen eiste het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag in hoger beroep 9 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Marco B. uit Hoogeveen.

De straf die het OM bij het hof in Leeuwarden eiste, is gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Assen. De rechtbank oordeelde dat de 37-jarige B. zijn kameraad Van der Zee in de nacht van 6 op 7 november in zijn eigen woning met zeven messteken om het leven bracht. B. pakte een mes nadat Van der Zee hem begon te zoenen, verklaarde hij. Daar was hij niet van gediend.

De rechtbank vond moord te bewijzen, omdat de Hoogevener genoeg tijd had om na te denken voor hij het misdrijf pleegde. De advocaat-generaal in Leeuwarden sloot zich hier bij aan.

Nadat hij Van der Zee had doodgestoken, ging B. er met de tv, gsm, laptop en de auto van de man uit Ruinen vandoor. Die verkocht hij door, zodat hij drugs kon kopen. De aan cocaïne verslaafde B. was in de nacht van de moord ook onder invloed van drank en drugs. Hij werd uiteindelijk een paar dagen later opgepakt, nadat zijn huisgenoot bij de politie verklaarde dat B. hem over het misdrijf had verteld.

De Hoogevener, die een strafblad van zestien pagina’s heeft, kampt niet alleen met een verslaving, maar hij is ook zwakbegaafd en kampt met psychische problemen. Hij is door deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.
De 37-jarige B. werd op 10 juli vorig jaar door de rechtbank veroordeeld. Hij ging zelf in hoger beroep, omdat hij het niet eens was met zijn straf. Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak. (ADP)