Dit weekend mogelijk rookoverlast door stoken van houtkachels: RIVM geeft stookalert af

Regio - Dit weekend is het volgens de verwachting van Weeronline niet verstandig om de houtkachel aan te steken.

Het vrij koude weer nodigt er toe uit, maar door gebrek aan wind en een matige luchtkwaliteit is het niet verstandig. De houtrook blijft in deze situatie hangen in woonwijken en kan vooral bij mensen met longklachten overlast veroorzaken. Houtrook is overigens ongezond voor iedereen.

Mistig en windstil weer zijn teken voor ongunstig stookweer. Dit weekend wordt de wind nog zwakker dan vandaag en is het in veel regio’s zelfs bijna windstil. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit verder verslechtert. De luchtkwaliteit kan in woonwijken en langs wegen op grote schaal onvoldoende tot slecht worden. Neerslag wordt niet verwacht, dus een reiniging van de lucht zit er niet in. Wel is de lucht vochtig en kan gemakkelijk mist ontstaan.

Zondagavond zal het weer een beetje beginnen te waaien, maar nog niet hard genoeg om schonere lucht aan te voeren. Pas in de loop van maandag steekt een stevige zuidwester op en wordt schone zeelucht aangevoerd.

Stookalert

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft voor vandaag, vrijdag 8 januari een ‘stookalert’ af op basis van de weersverwachtingen van het KNMI. Dit ‘stookalert’ geldt voor de provincie Zuid-Holland. Mensen wordt gevraagd om geen hout te stoken.

De verwachting is dat het stookalert de komende dagen wordt uitgebreid naar meerdere provincies. Kijk hier naar de actuele stand van zaken.

Ga je hout stoken, bekijk dan eerst even de Stookwijzer. Zo weet je wanneer het vuur beter uit kan blijven