Wethouder Jan van ’t Zand verlaat na 38 jaar de politiek

Zuidwolde - „Ik heb 52 jaar gewerkt en ben ook 52 jaar geleefd door de agenda.” Jan van ’t Zand zegt het met een zucht, maar ziet echt uit naar de datum van 1 januari. Dan is hij officieel met pensioen en geen wethouder meer van gemeente De Wolden. Dan kan hij zijn tijd samen met zijn maatje Stiena invullen, geen ambtenaren of journalisten meer die hem in zijn nek hijgen.

„We zien er naar uit om meer met z’n beiden op te trekken. Het lichaam gaf ook steeds meer signalen, dat merk je vooral als de boog continu gespannen staat. Natuurlijk was het niet alle dagen stress, dat zou niet best zijn, maar er waren zoveel dossiers en vraagstukken, dat je er wel 24 uur per dag en zeven dagen per week in je hoofd mee bezig bent. Dat betreffende ben ik blij dat mijn agenda straks leeg is”, benadrukt de 68-jarige inwoner van Zuidwolde.

„Het valt hem wel zwaar hoor”, roept Stiena vanuit de woonkamer als Jan in de garage even zijn fietsen laat zien. Een racefiets, een mountainbike en twee elektrische fietsen, een voor Stiena en een voor Jan. Op die laatste maakte hij de laatste periode de meeste kilometers als hij even een verloren uurtje had. Van écht schaatsen en fietsen kwam niet zo heel veel de afgelopen jaren.

Onvermijdelijk

Jan en Stiena hadden dit najaar corona, niet ernstig, maar toch. Het maakte de beslissing, die in zijn hoofd al genomen was, nóg makkelijker. „Er kwamen een paar dingen bij elkaar: de continuïteit werd gewaarborgd toen Egbert van Dijk zich bij Gemeentebelangen meldde en mijn vrouw kan na jarenlang bij Veldzicht te hebben gewerkt ook met pensioen. Zij liep voorop bij de actie om Veldzicht voor Balkbrug te behouden, maar moest er uiteindelijk na weer een reorganisatie zelf aan geloven.”

De leeftijd en gezondheid speelde ook een rol bij het besluit, en corona. „Ik heb dit jaar mooi kunnen oefenen in de huiselijke omgeving, dat was een soort acclimatiseringsperiode”, lacht Jan. „Maar dan krijg je wel het besef dat er meer is dan alleen maar vergaderen. En inmiddels weet ik wel waar de stofzuiger staat. Dat is eigenlijk best leuk, want de huishoudelijke taken zijn nu verdeeld. Ik kan ook een gigantisch mooie maaltijd maken, al is dat soms nog wel met Stiena die over mijn schouder meekijkt.”

Kantoortje

Het afscheid valt hem inderdaad zwaar. „Vooral het afscheid van al die mensen waar je de laatste jaren mee hebt gewerkt, het werk an sich was zeker niet vervelend. Als Egbert er niet was geweest, had ik misschien wel doorgegaan tot 2022, maar in dat jaar word ik 70 jaar en dat is wel een getal hoor”, vindt Jan. „En door corona zat ik dit hele jaar op dit thuiskantoortje. Ik vroeg me af of ik wel tot mijn zeventigste zo door wilde gaan. Het is goed geweest, je moet er een keer een punt aan breien.”

Terugkijkend noemt hij het sociaal domein, dat hij overnam van de naar Assen vertrokken Mirjam Pauwels, inhoudelijk de zwaarste portefeuille. „De meeste uitdaging zat in afval en sport, ik voelde me het meest verantwoordelijk voor financiën. Dat sociaal domein hoort over de zorg van de inwoners te gaan, maar het gaat nu echt alleen maar om geld. Dat is schrijnend en corona maakt het er niet beter op.” Als fervent wielrenner en schaatser was hij als sportwethouder zeker op zijn plek. Het leverde onder meer kunstgrasvelden op, maar ook kleedaccommodaties, paardenbakken en volgend jaar de start van de bouw van het Huus van Sport en Cultuur.

Circulaire gedachte

Burgemeester Roger de Groot merkte vorige week tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar richting de wethouder op, dat hij nog nooit niemand zo bevlogen over afval had horen praten als Jan van ’t Zand. „Ja, we hebben wat meegemaakt. De hele circulaire gedachte, de nieuwe milieustraat en per 1 januari de invoering van diftar. We maken in De Wolden echt vorderingen: van afval naar grondstof. En dat doe ik niet, maar dat doen onze inwoners, ze zijn er hele erg bij betrokken. We hebben hier al een afvalscheidingspercentage van 80 procent.” De bijna ex-wethouder voegt er aan toe dat de burgers met elkaar verantwoordelijk zijn voor de samenleving waar het om het milieu gaat. „Dat is een proces van lange adem, we moeten anders gaan leven.”

Jan van ’t Zand was er vanaf het begin van de gemeente De Wolden bij geweest en constateert tevreden dat de gemeente zich in al die jaren meer dan bewezen heeft. „De eigenheid van De Wolden is een groot goed, bewaak dat”, laat hij aan de achtergebleven politici weten. Hij blijft lid van Gemeentebelangen, zal de politiek ‘loslaten en vertrouwen’, maar zegt dat zijn telefoon altijd aan blijft staan als er een klus is, als formateur van een nieuw college bijvoorbeeld. „Ik heb al andere verzoeken voor 2021 en zelfs 2022, maar ik heb nog geen toezeggingen gedaan. Ik wil wel wat doen, dat is goed voor de afwisseling, maar eerst gaan we een paar weken acclimatiseren.”