Vogeltjes, schapen en in klein gezelschap aan de wandel, Drentse bossen zijn rustig met kerst

Echten - Tel Tweede Kerstdag, de coronabeperkingen en mooi weer bij elkaar op en wat verwacht je? Wandeldrukte in de Drentse natuur. Dat valt echter wel mee, zo blijkt in Echten.

De parkeerplaats bij het Bovenveen in Echten staat vol. Maar op het verharde familiepad, een korte wandeling van twee kilometer door de boswachterij Ruinen, is het helemaal niet druk. ,,We kwamen bijna niemand tegen”, zegt Manon Gierveld uit Haren. ,,Ja, een paar mountainbikers.” Gierveld is aan de wandel met partner Tom, kinderen Lynn (6) en Koen (4) en schoonouders Herman en Lucy uit Hoogeveen.

Eenhoorn

Meestal vieren ze kerst met de voltallige familie in Hoogeveen. Maar twaalf is veel te veel dit jaar, vandaar de wandeling in gezinsverband. De kinderen hebben zich opperbest vermaakt. ,,We gingen kijken of er dieren zijn”, zegt Koen. Hebben ze nu nog wat gezien? ,,Vogeltjes!”, zegt de eerder nog wat verlegen Lynn enthousiast. ,,Schaapjes!”, vult haar broer aan. Lynns lievelingsdier, een eenhoorn, was alleen nergens te bekennen. Of zou hij zijn verjaagd door Lynns slappe lach?

Jannie en Christine voorop, Kees en Joost op meer dan gepaste afstand. De stellen uit respectievelijk Ansen en Lemmer vieren kerst al jaren samen. Normaal gesproken huren ze ergens in het land een huisje en gaan ze lekker uit eten. Corona houdt het viertal dicht bij huis dit jaar, maar daar malen ze niet om. ,,Het is gewéldig. Een tóprestaurant”, oordeelt Christine over de kookkunsten van Kees en Jannie. En dat gewandel is meer dan alleen tijdverdrijf. Jannie, lachend: ,,We hebben allemaal een beetje hoofdpijn na gisteravond.”

In Echten lijkt iedereen zich aan de coronamaatregelen te houden. Men is op pad met het eigen gezin of in klein gezelschap. Zo ook het echtpaar Gerrie en Erik Kroes uit Zuidwolde. De wandeling van vandaag heeft weinig met kerst te maken, elke dag zijn ze samen op pad. Omdat Gerrie in een rolstoel zit, zoeken ze altijd verharde paden uit. ,,Gisteren waren we rond het middaguur in Lhee. Daar was het ook lekker rustig.” De wandeling moest wel nu, vanmiddag komen dochter en schoonzoon op bezoek voor de kaasfondue. ,,En dan komt er niks meer van!” stelt een goedgemutste Gerrie.

Weinig klandizie

Het uitblijven van drukte mag coronatechnisch goed nieuws zijn, uitbater Jacqueline Pastoor van ‘t Boshuys aan de Ruinerweg had op iets meer enthousiasme gehoopt voor de warme chocolademelk of glühwein die ze aanbiedt voor onderweg. ,,Gisteren waren we ook open, maar toen was ‘t ook weinig”, zegt Pastoors schoonzus Roelie Mol, die een handje helpt. Ook zij signaleert: wat langskomt zijn kleine gezelschappen. ,,Maar goed ook. Dan zijn we sneller van corona af.”

De familie blijft nog even, in de hoop op nog wat klandizie later op de dag. ,,Ach”, zegt Mol berustend. ,,Anders gooien we straks de luiken dicht, gaan we lekker naar huis. Het is een rustige kerst.”