EB Advies, vanaf bouwidee tot en met de afronding

Hoogeveen - Bouwen is kansen krijgen om een eigen ideale woning of bedrijf te realiseren. Daarbij kan met bouwen ook letterlijk een steentje worden bijdragen aan een groenere wereld. Erik Boer is als zzp’er werkzaam als architect. Hij kan helpen bij alle stappen die nodig zijn in dat proces. Vanaf bouwidee tot en met de afronding van de bouw.

„Hoogeveen is een prachtige plaats om te wonen en te werken. Alles wat je nodig hebt, is er”, vindt Boer. Hij heeft in Hoogeveen mooie projecten mogen ontwerpen en realiseren, waaronder de transformatie van De Schildhoeve in Fluitenberg, waar Boer samen met Robertkoen en Linda Blokzijl trots op mag zijn. Maar ook buiten Hoogeveen heeft hij verschillende bouwplannen gerealiseerd, zoals verbouwingen van huizen, scholen, sporthallen, theaters en zorginstellingen. „Daarnaast heb ik verschillende gemeenten geholpen met het opstellen van visies op het gebruik van hun beschikbare ruimte.”

Kritisch

Boer legt uit: „Voordat je aan de slag gaat, moet eerst goed onderzoek gedaan worden om te komen tot een definitief plan. Dat doe ik kritisch en met aandacht om zo het perfecte plan te maken. Dat is de basis voor het slagen van een succesvol plan. Voordat ik aan de slag ga, wil ik mijn opdrachtgever leren kennen en weten wat hun wensen zijn. Wat is hun beeld bij het plan? Wat is er voor nodig om dit te realiseren? Er wordt gekeken of ik zelf een ontwerp kan maken of dat ik op een andere manier iets kan betekenen. Dan komt het mooiste onderdeel van mijn vak: ik zoek contact met alle benodigde partijen om de dromen en wensen van de opdrachtgever te verwezenlijken. Dat betekent dat ik vanaf dat moment namens de opdrachtgever de regie in handen krijg om voor alles een oplossing te bieden. Ik laat mij adviseren door andere professionals als er problemen moeten worden getackeld en ga in gesprek met overheidsinstanties en andere betrokkenen om het bouwplan uit te leggen. Daarnaast houd ik de budgetten goed in de gaten. Het succes van een bouwplan is afhankelijk van veel factoren. Het is altijd een hele legpuzzel om alles kloppend te krijgen en altijd weer geweldig als het is gelukt.”

Verduurzaming

De regie voeren is volgens Boer belangrijk omdat de opdrachten steeds lastiger worden, mede door de rol van de verduurzaming. „Een plan moet realistisch gemaakt worden. Dat is ontwerpen en regisseren. Kijk bijvoorbeeld naar de vele problemen bij de realisatie van grotere gemeentelijke en rijksprojecten. Veel gaat er goed, maar wat in het nieuws komt zijn juist die projecten die onder druk zijn doorgegaan en waarbij de budgetten ruim zijn overschreden. Voorbereiding kost tijd, maar in de uitvoering van het plan verdient dit zich dubbel en dwars terug.”

Boer kijkt erg tevreden terug op het project met De Schildhoeve, waar gekozen is voor een plan dat volledig aansluit op de huidige maatschappelijke verandering in vrijetijdsbesteding. „Als bouwheer (architect) was ik in dit project ontwerper en regisseur. Dat is hier gelukt door gebruik te maken van de kennis van alle bij deze bouw betrokken partijen, waarbij eenieder wist welke rol hij of zij in het proces had. Problemen ontstaan vaak als er verkeerde verwachtingen worden gewekt en/of er niet goed ingespeeld wordt op dat wat op dat moment nodig is.”

Veel opdrachten

Momenteel heeft Boer veel opdrachten in het slim verduurzamen en verbouwen van woningen. „Ik heb enkele nieuwbouwwoningen onder mijn hoede en ben bezig met het realiseren van een appartementencomplex. In mijn rol als regisseur ben ik momenteel voor mijn opdrachtgever Rene van der Haring van Heli Holland bezig met de realisatie van een nieuwe huisvesting voor onder meer de traumahelikopter (Mobiel Medisch Team) in Amsterdam.”

Boer roept jongeren op om te kiezen voor een baan in de techniek. „Probeer daarin al werkend uit te vinden wat jou gelukkig maakt. Blijf je ontwikkelen door middel van scholing. Dat is ook mijn route geweest. Mijn ervaring is dat dat vanuit Hoogeveen goed kan. Durf keuzes te maken en ga ervoor.”

www.ebadvies.nl of tel. 06-46404888