‘Zorg altijd dat je het mondkapje via de bovenkant van de oren afzet’

Hoogeveen - Hij timmert al enkele jaren aan de weg met Fonique Hoortechniek in Het Klooster in Hoogeveen en het gaat hem voor de wind. Audicien Michiel Blokzijl richt zich vanaf de start op hoogwaardige hoorzorg. Een van de nadelen tijdens deze coronatijd is dat het vaak voorkomt dat slechthorenden hun hoortoestel verliezen tijdens het afdoen van het mondkapje. Daarom geeft de Hoogevener enkele tips.

Blokzijl pakt er een mondkapje bij en doet voor de vorm een hoortoestel in. Hij verwijdert het mondkapje en het hoortoestel schiet tegen het spatscherm dat op zijn bureau staat. ,,Dit gebeurt er dus als je het mondkapje op deze manier afdoet en de mensen hebben het vaak te laat door. Er worden op dit moment erg veel hoortoestellen verloren”, vertelt de Hoogeveense audicien. Wegens de vele verliesgevallen raadt Blokzijl aan om contact op te nemen met de verzekering om te bekijken of het hoortoestel meeverzekerd kan worden in de inboedelverzekering.

Hoe moet het?

Maar hoe moet het dan wel? ,,Je moet het kapje verwijderen door het mondkapje aan het bovenste draadje vast te pakken. Deze trek je hoog over je oor heen naar achteren en dan blijft het hoortoestel meestal goed zitten.”

Slechthorenden hebben vaak, zelfs met hoortoestel in, moeite om te verstaan wat er op tv wordt gezegd. ,,Ik hoor bijvoorbeeld dat men moeite heeft met het verstaan van de persconferenties die worden gegeven door Hugo de Jonge en Mark Rutte. Deze twee zijn goed te verstaan, maar wat er wordt gezegd in de zaal dan weer niet. Wat mooi is, is dat de nieuwste hoortoestellen de mogelijkheid hebben om het geluid van de televisie via een zender te streamen naar het hoortoestel. Ideaal tijdens de coronatijd waarin mensen bijna de deur niet uit mogen en kunnen.” Voor mensen die het liefst contactmomenten met anderen vermijden heeft Blokzijl ook een oplossing. ,,Gelukkig kan ik online op afstand de hoortoestellen afstellen. Dus de contactmomenten kunnen erg worden beperkt.”

Al ruim 4 jaar is Fonique Hoortechniek gevestigd in Het Klooster aan de Brinkstraat. Vanaf de start is het snel gegaan. Wie een hoortoestel haalt bij Blokzijl, weet dat hij of zij wat goeds in huis haalt. ,,We verkopen hoogwaardige hoortoestellen en willen het maximale eruit halen. Dat is het doel geweest vanaf het begin. We willen mensen, voor zover mogelijk, echt weer goed laten verstaan. We streven perfectie na en dat zit echt in de details. Het slakkenhuis (het gehoor) is een uitzonderlijk geavanceerd systeem dat bestaat uit duizenden trilhaartjes die nauwkeurig elke frequentie doorgeven aan de hersenen waar het wordt vertaald naar bijvoorbeeld spraak of muziek. Van lage tonen tot hoge tonen, van fluisterend zacht tot oorverdovend luid. Ongeëvenaarde perfectie in een orgaan dat niet veel groter is dan een doperwt.”

Michiel heeft regelmatig klanten in de winkel die echt verbaasd zijn over de manier van werken bij Fonique Hoortechniek. ,,Gisteren had ik een klant die langskwam voor een second opinion omdat zijn hoortoestel hem niet beviel. We doen dan een hoortest en meten in het oor vlak voor het trommelvlies of er wel genoeg versterking wordt aangeboden. Daarna stellen we de hoortoestellen beter af en meten we de spraakverstaanbaarheid. Ik luister dan goed naar de klanken die worden gemist, als we de scherpe tonen missen, dan moeten we daar wat aan doen. Door al deze metingen weten we vaak veel meer uit het hoortoestel te halen. De klanten spreken vaak uit dat ze versteld staan van hoe veel tijd wij besteden aan het goed afstellen van de hoortoestellen.”

Voor wie interesse heeft, heeft Blokzijl een mooie actie. ,,Tijdens de lockdown zien we het liefst zo min mogelijk mensen, maar wie zich vóór 19 januari aanmeldt voor een hoortoestelproef die we starten ná de lockdown, krijgt bij aanschaf van twee hoortoestellen een draadloze tv-zender ter waarde van 200 euro cadeau.”

Contact opnemen met Fonique Hoortechniek kan via tel. 0528 726 609.