‘Stop met bingen en begin met dammen’

Hoogeveen - Dat dammen goed is voor de geest is bekend. Vandaar ook dat damgoeroe Zainal Palmans en de Hoogeveense damsters Vera Brunink, Jasmijn Scholtens en Nicole de Vries van het Fitter Brein samen met Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) zich komende donderdag inzetten voor het Alzheimerfonds.

Ze houden de dam- en beweegwedstrijd Fitter Kerst waarvoor iedereen zich in kan schrijven en de opbrengst gaat naar het goede doel. ,,Door de gouden combinatie van goed gezelschap, uitdagingen voor het brein en work-outs op de vierkante meter. Voor iedereen die geïnspireerd geraakt is door Netflix-serie The Queens Gambit: stop met bingen en begin met dammen!”

De rode draad van Fitter Kerst zijn de online dampotjes waar iedereen aan mee kan doen, legt Vera uit. ,,De wedstrijdjes duren maar kort en het systeem zoekt voor iedere deelnemer een tegenstander van het juiste niveau. De dampartijen worden van live-analyses voorzien door Groninger damgrootmeester Wouter Sipma, HANNN-directeur Daan Bultje en dampedagoog Bert Dollekamp. Ook schuift onderzoeker Nynke Smidt van het UMCG Alzheimerfonds aan en Decathlon verzorgt 7-minuten workouts. Het event is voor medewerkers van bedrijven en organisaties en de activiteiten zijn gratis. Je kunt vrijwillig een bijdrage leveren die ten goede komt aan het UMCG Alzheimersfonds. Het is de eerste keer dat Fitter Brein een goed doel aan een damevent koppelt.”

Zainal en de drie dames zijn al bijna een jaar aangesloten bij Het Fitter Brein, een project waarbij ze dammen inzetten als middel voor maatschappelijke projecten. ,,Dammen wordt nu vaak ingezet als dagbesteding. Ze hebben we laatst samen met De Zorgzaak een middag gedamd met hun cliënten. Dat was een groot succes. Iedereen denkt na en het is ook gezellig. Er wordt wat gekletst en iedereen is lekker aan de koffie”, vertelt Zainal. ,,Door te dammen krijg je mensen actief en het wordt steeds meer beoefend op middelbare scholen en ook op basisscholen. Nog een voordeel: het is voor alle doelgroepen. Dammen een sport waarbij je binnen een paar minuten een potje kan spelen. De basisregels heb je zo door”, vertelt Zainal.

Dammen is voor Zainal, Jasmijn, Vera en Nicole een manier om te ontspannen. Zainal geeft al jaren les bij de damclub in Hoogeveen en de drie dames speelden altijd op topniveau, maar zetten een stapje terug. Nu zetten ze hun kennis en skills in om anderen actief te krijgen. ,,Het leukste aan dammen is de trucjes die je toe kan passen”, vertelt Vera. ,,Ik deed drie keer mee aan het Nederlands kampioenschap, maar kwam uiteindelijk niet verder. Toen besloot ik om te stoppen, maar ik wilde me wel graag inzetten om het dammen populairder te maken. Dat geldt ook voor Jasmijn en Nicole. Deze wedstrijd is mooi om het seizoen af te sluiten. We hopen echt dat veel mensen meedoen, ook al spelen ze maar een potje, en daarmee het goede doel ondersteunen. Want als je je brein actief houdt, profiteer je daar de rest van je leven van. Een actief brein is gewoon gezond.”