Oud-Dwingelse Andrea Deelstra is op marathon in Valencia 2 seconden sneller dan limiet en mag naar Olympische Spelen in Japan

Het is de Drentse atlete Andrea Deelstra gelukt om in Valencia de olympische limiet voor de marathon te halen.

Met een tijd van 2.28,28 bleef ze daar net 2 seconden onder. Het is voor de 35-jarige Deelstra genoeg om, net als vier jaar geleden in Rio de Janeiro, in 2021 in Japan de olympische marathon te kunnen lopen.

Beter dan ooit

Ze had eerder gezegd zich beter te voelen als nooit tevoren. Deelstra was topfit en had zich onder meer voorbereid door haar slaapkamer tot een grote hoogtetent om te bouwen.

Het heeft haar de nodige inspanningen en geld gekost om de Nederlandse limiet bij de vrouwen van 2.28,30 te kunnen halen. Eerdere pogingen waren door verschillende oorzaken niet succesvol.

Beknelde zenuw

Ze zag vorig jaar Berlijn haar limietpoging in het water vallen, nadat ze in die wedstrijd geblesseerd raakte. Vervolgens deed ze in maart van dit jaar in Tokio een nieuwe poging, maar die mislukte onder meer doordat een beknelde zenuw in haar been begon op te spelen.

Corona gooide vervolgens roet in het eten, aangezien de marathons van Enschede en Eindhoven vanwege besmettingsgevaar werden afgelast. De marathon in Valencia is voor Deelstra dus een succesvolle laatste kans gebleken.

Abdi Nageeye

Het parcours in Valencia was ook andere Nederlandse atleten goed gezind. Ook Abdi Nageeye (2.07,09) op een knappe 15de plek, Bart van Nunen (2.10,16) als 33ste en Frank Futselaar (2.11, 30) op plaats 41 liepen bij de mannen de limiet. Futselaar deed dat nog krapper dan Andrea Deelstra en was slechts 1 seconde sneller dat de mannenlimiet. Deelstra eindigde op de 98ste plaats, waarin Jill Holterman op plek 112 een tijd van 2.34,52 liep.