Goede Herderkerk zorgt voor licht in donkere tijden en start met adventsramenproject

Een beetje licht in de duisternis doet een mens goed, vinden dominee Jolanda Paans, Hermi Pol en Angelique Barelds van de Goede Herderkerk. Daarom zijn ze deze week gestart met het adventsramenproject in de wijk Zuid. Elke dag, tot en met Kerstmis, opent ergens in de wijk een adventsraam. Voor wandelaars leuk om op zoek te gaan naar alle ramen.

De adventsramen zijn te vinden op 24 plekken in de wijk. 22 huishoudens hebben zich aangemeld om mee te doen. Het thema is ‘Geef licht’. ,,Dat thema staat ook op elk raam vermeld”, vertelt Paans. ,,De ramen zijn te vinden in de hele wijk Zuid, van de Alteveerstraat tot het Zuiderpark en van de Wolfsbosstraat tot Het Haagje.”

Naar eigen inzicht

De deelnemers mogen de adventsramen naar eigen inzicht inrichten. Barelds is een van deelnemers. Haar raam gaat stralen op 7 december. ,,Met een slinger met een lichtjeskandelaar en een meisje dat sterretjes omhoog blaast. Het wordt een mooie vertoning.”

De ramen komen elke dag op de Facebookpagina van de Goede Herderkerk en worden zondag in de kerk vertoond op een groot beeld. Voor wandelaars kan het een mooie zoektocht zijn. ,,Daarom geven we niet de adressen, maar kunnen mensen in de wijk wandelen zodat ze de ramen ook echt tegenkomen. Alleen de locatie van het eerste en laatste raam is bekend: dat is in de Goede Herderkerk. De eerste is geopend op 1 december (afgelopen dinsdag) en ook het laatste raam op 24 december wordt geopend in de kerk”, vertelt Barelds.

Landelijke brochure

Dominee Paans kwam met het idee. ,,Ik heb het vanuit een brochure van de landelijke kerk. Vorig jaar is dit in Zuidwolde ook gedaan vanuit de Ontmoetingskerk. Dat vond ik een mooie actie en daarom heb ik deze onthouden. Gaandeweg dit jaar gingen we nadenken hoe je met advent in de coronaperiode toch iets verbindends kon doen. Met dit project zie je in ieder geval coronaproof licht en bemoediging.”

Maar de kerk doet meer. De afgelopen week is er bij de gezinnen die kerken in de Goede Herderkerk een tasje met wat leuks afgeleverd. ,,Denk aan een kandelaar die door gemeenteleden is gemaakt en een gezinspuzzelboekje. Dat verbindt en dat is echt belangrijk in deze tijd.” Vooral met advent, vindt de dominee. ,,Advent is een belangrijke tijd, het is een tijd van verwachting. Het draait om hoop. Hoop dat Jezus terugkomt. Er is veel ellende en verdriet, maar er is ook hoop dat Gods koninkrijk door zal breken.”

De traditionele kerstdienst wordt op 24 december omgetoverd tot gezinsdienst en deze wordt gehouden om 20.30 uur. Op 25 december is er een traditionele dienst om 9.30 uur. Er zijn 30 mensen welkom in de kerk, maar de dienst wordt ook via een livestream uitgezonden. De livestream is te vinden via www.goede herderkerk.nl