Diamanten bruidspaar Kootstra heeft geen tijd om stil te zitten

Hoogeveen - De festiviteiten moeten nog even wachten, maar wat het diamanten bruidspaar Jaap en Trui Kootstra uit Hoogeveen betreft betekent uitstel zeker geen afstel. „Zodra het weer kan en mag gaan we onze 60-jarige trouwdag zeker vieren met familie en vrienden.”

Jaap (82) en Trui (83) kennen elkaar al sinds de lagere school, al maakte dat toen op beiden weinig indruk. In 1956 kwam er muziek in hun relatie toen Jaap voor zijn muziekkorps een nieuw uniform moest passen en Trui terugkwam van haar koorrepetitie. „Spring maar achterop”, zei Jaap.

Op 7 juli 1957, op de verjaardag van Trui, volgde de verloving, en op 18 november 1960 trouwden ze om het vertrouwde Bedum te verlaten voor Stadskanaal. Dat was best wennen. Na een tussenstop in Winschoten, het gezin was ondertussen uitgebreid met twee dochters, verhuisden ze begin jaren ‘70 naar Hoogeveen, waar ze nog steeds wonen, al werd ook daar verhuisd, van Krakeel naar Trasselt.

Na zijn militaire dienst ging Jaap aan het werk bij het Waterleidingbedrijf in Groningen. In Hoogeveen verruilde hij het water voor het gas. In 1997 ging Jaap, inmiddels rayonchef bij de Rendo, met pensioen. Niet om achter de geraniums te verdwijnen, want een nieuwe carrière als taxichauffeur lag in het verschiet. Zoals gebruikelijk in de jaren ‘60 stopte Trui na haar huwelijk met haar werk als laborante op de melkfabriek in Bedum. In Hoogeveen werkte ze jaren in de thuiszorg.

‘Altied drok’

Hun huis draagt de naam ‘Altied drok’. Een zeer toepasselijke naam, want Jaap en Trui zijn altijd druk, ook nu nog. Jaap was naast zijn werk altijd druk met politiek en vakbeweging, Trui met schilderen en zang. En jarenlang zetten ze zich samen in voor vrijwilligerswerk voor Humanitas. Beiden hebben daarvoor een koninklijke onderscheiding gekregen. Familie, vrienden en buren zijn altijd welkom en ze zijn altijd geïnteresseerd in het wel en wee van hun omgeving en trekken er graag samen op uit.

Al 50 jaar is Ameland de plek waar het stel echt tot rust komt. De jongste dochter was een baby toen ze voor het eerst naar het eiland gingen. Eerst in een tent, later in een gehuurd huisje. Sinds 2000 hebben ze hun eigen chalet in Buren. Een bijzonder plekje waar ook hun dochters met mannen en kinderen graag komen.

Tijd om stil te zitten hebben ze niet. De badkamer moet nog verbouwd, de slaapkamer verdient een nieuw kleurtje en als corona niet te lang roet in het eten gooit, willen ze ook nog wel een leuk reisje maken.