‘Wees gerust, er komt nog een ruilbeurs. Zodra het kan’

Hoogeveen - Het is een ongekend succes: het historische fotoplakboek van Hoogeveen. Nu het einde van de actie nadert, en sommigen nog hier en daar een wit vlak hebben, neemt de stress toe.

„Niet nodig”, beweren Johann Bisschop, voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen, en Henri Offerein, eigenaar van zowel de Albert Heijn in de Nije Nering als De Weide, die samen de actie hebben opgezet. Geruststellend zeggen ze: „Zodra het weer kan organiseren we een ruilbeurs. Niemand hoeft dus zenuwachtig te worden.”

Tegelijkertijd wordt een dringende oproep gedaan aan iedereen die plaatjes over heeft. „Gooi ze in de brievenbus van het Kringhuus, het vaste onderkomen van de Historische Kring Hoogeveen aan de Schutstraat 167. Want hoe meer plaatjes beschikbaar zijn tijdens de ruilbeurs, hoe meer mensen blij gemaakt kunnen worden.”

Gekkenhuis

De spaaractie van de supermarkt heeft heel wat teweeggebracht. „Het is een gekkenhuis”, beamen beide heren volmondig. Er zijn 8000 plakboeken uitgegeven, waar per album 216 foto’s in geplakt dienen te worden. Wie 10 euro besteedt bij AH De Weide of Nije Nering ontvangt een zakje met 4 plaatjes. En ja, doublures komen veel voor en dus zijn er speciale appgroepen ontstaan, wordt er heel wat af geruild in appartementencomplexen, worden zelfs complete Excel-sheets gemaakt en verschijnen op Facebook met regelmaat lijstjes met nummers, overtollig of nog ontbrekend.

Zowel Bisschop als Offerein wordt regelmatig op straat aangeklampt door iemand die laat weten het ,,een schitterende actie te vinden”. Dat ze niets te veel hebben gezegd, blijkt na een ferme klop op de deur. Een man steekt zijn hoofd om de deur en kijkt hoopvol in de richting van Bisschop, die een plaatje tevoorschijn tovert uit zijn portemonnee. „Nummer 153 toch?” Dankbaar neemt de man hem aan en weg is hij weer. ,,Ach, ik spaar ze zelf niet en had deze toevallig gekregen”, legt Bisschop uit.

Vooral ouderen vinden de actie geweldig

Helemaal onverwachts komt het succes niet. ,,Van collega’s die soortgelijke acties hebben gehouden, wisten we dat er veel animo voor is”, vertelt de supermarkteigenaar. „Het leeft enorm en dat is superleuk. We hoeven nog net geen dranghekken te plaatsen voor de ouderen”, zegt hij met een lach. Want ja, het zijn vooral veel ouderen die de actie geweldig vinden. Het mooie van het plakboek is dat er korte en bondige informatie wordt verstrekt over datgene wat op de foto te zien is. ,,Dat spreekt veel mensen aan”, weten beide heren. Offerein: „Het boek laat zien wat een prachtige historie Hoogeveen heeft gehad. Ik ben daar zelf door verrast.”

Teleurgsteld

Nu het einde van de actie nadert toont menigeen zich teleurgesteld omdat het boek niet vol dreigt te komen.

Gelukkig heeft de ondernemer nog een extra bestelling kunnen doen, waardoor deze week nog volop plaatjes verkrijgbaar zijn. ,,We gaan door totdat ze letterlijk op zijn”, belooft Offerein. Bovendien is zaterdag nog een restantpartij afgeleverd, die wordt achtergehouden voor de ruilbeurs.

Bij het uitwerken van de plannen voor het historische fotoboek hadden ze het allemaal zo mooi bedacht. Afsluitend zou in de foyer van De Tamboer een grote ruildag worden gehouden. „Het zou een fantastische dag zijn geworden. Met heel veel bezoekers”, weten ze. Het liep allemaal anders. Hoewel ze nog van alles probeerden te bedenken, moeten ze eerlijk zijn: hoe je het ook organiseert, een ruilbeurs houden is nu niet verstandig.

Offerein heeft geen spijt van de actie. Vooral AH Nije Nering laat een omzetgroei zien. Stiekem had Johann Bisschop ook gehoopt op een mooi resultaat voor zijn vereniging. Tijdens de ruilbeurs zou een stand worden ingericht waar nieuwe leden zich zouden kunnen aanmelden. Helaas zit dat er nog even niet in. ,,Wij hebben 22 activiteiten dit jaar moeten afzeggen. Dat heeft gevolgen voor het ledenaantal, want juist die activiteiten zorgen voor nieuwe leden.”

Ondertussen is Offerein al weer aan het broeden op een nieuwe actie. Opnieuw in samenwerking met de Historische Kring Hoogeveen. Wat precies? Dat houdt hij nog even voor zichzelf.