Jetta Klijnsma neemt eerste exemplaar van historisch magazine Veerten met levensverhaal van verzetsman Thie Brouwer in ontvangst

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma neemt op woensdag 2 december het levensverhaal van de Drentse verzetman Thie Brouwer in ontvangst. Het verhaal wordt in het Onderduikersmuseum in Nieuwlande overhandigd door Arie Brouwer, de 90-jarige zoon van Thie.

Het levensverhaal van Brouwer is recentelijk gepubliceerd in het december nummer van historische tijdschrift Veerten. Op basis van gesprekken in huiselijke kring legde schrijver Jan-Willem van der Kolk de geschiedenis van Brouwer vast.

Verzet

Thie Brouwer werd in 1902 geboren in Gasselternijveenschemond en overleed in 1988. Gedurende de oorlog was hij actief binnen het verzet. Na de bezetting werkte hij als voedselcommissaris en was hij zestien jaar actief wethouder bij de gemeente Assen, statenlid en gedeputeerde van de provincie Drenthe.

Tijdens de loopbaan liet Brouwer niet uit over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas op hoge leeftijd sprak hij erover in huiselijke kring.