Egbertje Dekker-Bruinsma is 100 jaar geworden

Hollandscheveld - Egbertje Dekker-Bruinsma uit Hollandscheveld heeft zaterdag een bijzondere mijlpaal bereikt. Ze vierde haar 100e verjaardag.

Corona maakte dat het feest anders liep dan gehoopt, want burgemeester Karel Loohuis kwam niet op bezoek en vanwege haar gehoorproblemen bleek bellen geen optie. En ondanks dat de eeuweling haar 100e verjaardag ook niet kon vieren met alle kinderen en aanhang, is samen met een paar familieleden en het personeel van woonzorgcentrum Beatrix toch geprobeerd er een feestelijke dag van te maken.

Opgegroeid op de boerderij

Egbertje Dekker-Bruinsma is geboren op 28 november 1920 in Nieuweroord. Zij kwam net voor haar tweelingbroer Rinze op de wereld. Ze zijn opgegroeid met nog twee broers en een zus op een boerderij.

Op 6 maart 1943 is Egbertje getrouwd met Hendrik Dekker. Uit dit huwelijk zijn 8 kinderen geboren, 3 jongens en 5 meisjes. Van deze kinderen kregen ze 18 kleinkinderen en 39 achterkleinkinderen, en het eerste achter-achterkleinkind is op komst.

Egbertje en Hendrik zijn altijd in de omgeving blijven wonen. Ze hebben jaren een boerderij gehad. Nadat Hendrik in 1973 op 56-jarige leeftijd is overleden, is Egbertje met nog drie kinderen in het huis blijven wonen in Noordscheschut.

Tot haar 95e auto gereden

Egbertje heeft op 52-jarige leeftijd haar rijbewijs gehaald en is blijven rijden tot ze 95 jaar werd. Om de lange avonden op te vullen mocht ze graag lezen, puzzelen en handwerken, met name breien. Zo heeft ze heel veel lapjes gebreid voor dekens die naar Dorcas gingen.

Inmiddels woont Egbertje al ruim 20 jaar in een aanleunwoning bij Beatrix in Hollandscheveld, waar ze heel goed verzorgd wordt door de NNCZ-medewerkers. Omdat lopen niet meer gaat, zit ze in een rolstoel om zich te verplaatsen. Bijna elke dag komt een van de kinderen bij haar op bezoek.