Inge Oosting staat op plek 22 op verkiezingslijst PvdA: ‘Ik ben oprecht hierdoor geraakt’

Hoogeveen - Haar telefoon maakt momenteel overuren. Inge Oosting ontvangt de ene na de andere felicitatie, nadat donderdagmorgen bekend is geworden dat zij als hoogste Drent is binnengekomen op de kieslijst van de PvdA voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart: op plek 22.

Het zou volgens de peilingen (schommelend tussen 12 en 16 zetels) nu niet genoeg zijn, maar de 47-jarige inwoonster van Elim, die sinds 2014 fractievoorzitter is van de PvdA Hoogeveen, is hoopvol gestemd.

Dinsdagavond laat, om 23.30 uur, kwam het verlossende telefoontje, nadat ze vorige week al een mail had ontvangen dat ze alle rondes had doorstaan. ,,Ik wist dat ik erbij zat, maar hoe hoog of laag was nog de vraag. Dat het plek 22 is geworden, vind ik heel bijzonder. Mede omdat er veel goede kandidaten zijn, maar ook als je kijkt naar wie er op plek 11 tot en met 20 staan. Dat ik als nieuwkomer én meisje uit de provincie dit heb weten te bereiken, raakt mij. Ik ben maanden met dit traject bezig geweest. De meesten weten ook dat dit mijn leven is. 7 dagen in de week, 24 uur per dag ben ik fractievoorzitter van de PvdA Hoogeveen. Het zit in mijn haarvaten. Dat ik nu als 22e op de lijst sta maakt mij emotioneel. Ik ben hier oprecht content mee.” Ze spreekt daarbij ook haar dank uit aan iedereen die haar in de afgelopen tijd in dit traject heeft bijgestaan.

Nuchter

Sinds de Tweede Wereldoorlog was plek 22 voldoende voor een zetel in het parlement, helpt Oosting herinneren. Tot het enorme verlies van de PvdA bij de laatste verkiezingen. De versnippering is sindsdien alleen maar groter geworden. Toch ziet Oosting nog wel degelijk kansen. ,,Was ik kandidaat nummer 30 geweest, dan was de kans nihil. We hebben nog 111 dagen te gaan tot de verkiezingen. Daarin kan nog van alles gebeuren. Ik ben daar nuchter in. Ik voer sowieso campagne, ook als ik niet op de lijst had gestaan, en wacht verder af. We gaan het zien.”

Hoe de campagne in Drenthe wordt aangevlogen wordt de komende tijd duidelijk. Door de coronapandemie zal het in ieder geval anders zijn dan gebuikelijk. Komende zaterdag vindt een kennismaking plaats met de andere kandidaten op de PvdA-lijst. Daarna volgen diverse trainingen. ,,Ik ben benieuwd naar de komende periode”, zegt Oosting gedreven. „Wat voor mij echter voorop moet blijven staan is dat politiek ook leuk moet zijn. Dat vind ik gelukkig nog steeds en dus zet ik mij met ziel en zaligheid ervoor in.”

‘Nuchter, direct, eerlijk en trouw’

Op de landelijke PvdA-site wordt Inge Oosting omschreven als een geboren Drent die nuchter, direct, eerlijk en trouw is. ‘Inge is niet van opsmuk en onrechtvaardigheid. Daar kan ze niet tegen. Haar hele leven al springt ze voor anderen in de bres als de situatie daarom vraagt. Het maakt Inge niet uit wie er aan de poort rammelt: vrouwengroepen, schoolbesturen, voetbalverenigingen; allemaal kunnen ze bij haar terecht. Strijdbaar, daadkrachtig en gedreven gaat Inge aan het werk en als ze beet heeft, laat ze niet zomaar los.’

Illustratief in dat verband wordt ook haar optreden genoemd tijdens de recente bestuurscrisis in Hoogeveen. ‘De val van het college van B&W leidde direct tot de aanstelling van een zakencollege. Vanuit de oppositie wist Inge met een stevige en consequente inbreng veel respect af te dwingen bij direct betrokkenen’, schrijft de PvdA waarderend. Oosting werkt in het bedrijfsleven waar ze zich inzet voor eerlijk werk en gelijke beloning.

Inge Oosting werd in 2010 raadslid voor de PvdA. Vier jaar later nam ze het fractievoorzitterschap op zich.