Etalages gezocht voor bijzonder initiatief

Hoogeveen - Als het aan Roeli Mossel, Pieter Mulderij en André Weima ligt komt er een wandelroute met de titel ‘Sprekend Leven’ langs 40 etalages in het winkelhart van Hoogeveen. Het drietal doet daarvoor een oproep aan ondernemers: ‘Wie doet mee en stelt zijn of haar etalage beschikbaar?’

Ruim anderhalf jaar geleden besloten fotograaf André Weima en tekstschrijver Pieter Mulderij in samenspraak met Roeli Mossel, bestuurder van de NNCZ, de handen ineen te slaan voor een uniek project. Roeli Mossel is al haar hele werkzame leven vurig pleitbezorger voor meer kwaliteit van de dienstverlening in de zorg. De positie van de meest kwetsbare mensen in de maatschap verdient meer aandacht en in dit specifieke geval gaat het om bewoners met een zorgvraag.

Sprekend Leven

Mulderij en Weima interviewden en fotografeerden als proef een paar cliënten van NNCZ en legden het concept hiervan voor aan Mossel en stelden voor om hiervan een boek ‘Sprekend Leven’ samen te stellen. Dat boek verschijnt medio december en omdat zowel de verhalen als de foto’s veel indruk hebben gemaakt, is besloten om naast het boek ook een expositie in te richten. Toen corona echter meer en meer impact kreeg op de samenleving, is ervoor gekozen om die expositie voorlopig niet in een van de vestigingen van NNCZ te houden, in verband met alle beperkende maatregelen. Ze kwamen met een ander idee op de proppen.

Het drietal wil graag in samenwerking met Stichting Centrummanagement een groot publiek betrekken bij dit unieke project. Daarom vragen zij winkeliers in het centrumgebied om hieraan mee te werken door één van de portretten in hun etalage tentoon te stellen. Het ophangen van de foto’s en verhalen kan gedaan worden door André Weima of Pieter Mulderij zelf.

40 fotopanelen

Het gaat om 40 fotopanelen van 60 bij 60 en daarnaast een paneel (A3-formaat) met daarop een deel van de interviewtekst. ,,Op die manier denken wij de geïnterviewde personen op indrukwekkende wijze in het licht te zetten”, vertellen de initiatiefnemers. Het is de bedoeling dat de portretten van half december tot half januari in de etalages blijven hangen om zoveel mogelijk publiek kennis te laten nemen van deze expositie.

,,Door uw deelname werkt u mee aan een project dat zowel maatschappelijke betrokkenheid als warmte uitstraalt, geheel passend in de decembersfeer. Wij gaan er vanuit dat dit extra publiek op de been brengt in ons mooie stadscentrum.” Aanmelden hiervoor kan voor 1 december via info@gedenkboek werk.nl of aweima@xs4all.nl.